la universitat desenvolupa la iniciativa des de el curs passat

L'UJI se suma a la commemoració del Día Mundial dels Refugiats amb el seu programa d'acolliment

20/06/2024 - 

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I vol sumar-se a les Nacions Unides avui 20 de juny, Dia Mundial de les Persones Refugiades, per a subratllar el seu valor i la necessitat d’establir polítiques i mecanismes perquè la inclusió i desenvolupament humà d’aquestes persones siga una realitat. Des dels seus principis estatutaris i els valors del Codi Ètic, l’UJI treballa per posar en marxa iniciatives que afavorisquen la resolució de situacions de conflicte i injustícia social, així com també l’acollida i acompanyament de la vulnerabilitat personal, psicològica, social i humanitària que pateixen.

Amb la voluntat de contribuir a un món més just en el marc de les missions de docència, investigació i extensió universitària, l’UJI està desplegant dins del Pla de Responsabilitat Social Universitària orientada als Objectius de Desenvolupament Sostenible, el Pla de Cooperació Internacional que inclou, entre altres, l'Observatori Psicosocial de Recursos en Situacions de Desastre (OPSIDE-UJI-MGR) que desenvolupa el programa refUJIpau des del 2023.

L’objectiu d’aquest programa és acollir en la comunitat universitària població refugiada que haja estat vinculada a la universitat al seu país d'origen, així com persones refugiades que vulguen incorporar-se als estudis universitaris. "Des de l'UJI pretenem facilitar l'accés a l'àmbit universitari en diferents àrees amb accions d’acollida i inclusió específiques", explica la vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, Elsa González.

Ajuda a la integració

L’acolliment del programa contempla l’ajuda a la integració en la comunitat universitària de l’estudiantat, professorat i personal tècnic d'administració i serveis que formen part d’aquest col·lectiu. Entre altres accions, el personal tècnic d'administració i serveis podrà accedir a formació que permeta l'actualització de les seues competències professionals, el personal investigador podrà posar-se en contacte amb grups d’investigació afins per a prosseguir el seu treball i l’estudiantat tindrà accés a cursos de llengües i se’n facilitarà la participació en els diferents estudis.

"L’UJI reconeix el valor intrínsec que tenen les persones que s’han vist forçades a eixir dels seus països i les acompanya perquè puguen assolir els seus somnis sent part de la nostra comunitat universitària, plural, diversa i inclusiva. Ens unim al lema de les Nacions Unides , "Per un món que aculla les persones refugiades"", assenyala la vicerectora.

Cal destacar que el programa RefUJIpau ha permès, des de la seua aprovació en 2023, l'acollida de persones refugiades de diferents universitats. Fins ara, s’han acollit dues estudiants palestines que en aquests moments estan estudiant cursos d’idiomes per a poder seguir la seua formació acadèmica, i altres quatre ucraïneses, a més de cinc professores ucraïneses integrades en diferents grups d’investigació de l’UJI.

Noticias relacionadas