Hoy es 22 de noviembre

Mares i Pares de Castelló presenten al·legacions contra la llei de regulació del plurilingüisme

11/10/2023 - 

CASTELLÓ. La Federació d'Associacions de Mares i Pares de les Comarques de Castelló, coneguda com a FAMPA Castelló Penyagolosa, ha presentat un conjunt d'al·legacions contra l'avantprojecte de llei de suspensió del plurilingüisme en el sistema educatiu valencià en aquells termes municipals de predomini lingüístic castellà.

Primerament, la federació ha al·legat que l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix que les normes i disposicions de la Generalitat Valenciana i les del Dret Foral Valencià tenen eficàcia territorial. L'avantprojecte de llei "sembla anar en contra d'aquest principi, ja que introdueix una subdivisió territorial en el règim jurídic autonòmic".

Per altra banda, també asseguren que la Constitució espanyola estableix el principi d'igualtat de tots els ciutadans davant la llei, sense importar la seua naixença, raça, sexe, religió, opinió o altres circumstàncies personals. L'Avantprojecte de Llei en qüestió "sembla contravenir aquest principi, ja que establiria diferents drets i obligacions per als estudiants basant-se únicament en la llengua que es parla en els seus municipis". 

"Això significa que els estudiants de parla castellana podrien rebre tota l'educació en castellà, mentre que els de parla valenciana haurien de prendre una part de les seues classes en castellà. Aquesta diferència no es basaria en raons objectives d'interés general i, per tant, constituiria una discriminació contrària al principi d'igualtat de la Constitució Espanyola", apunten des de la federació.

"Aplicació igualitària"

Per finalitzar, la Federació considera que la disposició atorga als consells escolars i als titulars de centres privats "unes competències que no estan reconegudes per la normativa pròpia que regula als centres educatius i als òrgans de representació dels consells". "Per la qual cosa, el previst a aquest article 84 és contrari a la llei i no poden ser competents ni els consells escolars ni els titulars dels centres privats competents a efectes de prendre cap decisió en aquest sentit", afirmen.

La FAMPA Castelló Penyagolosa destaca que "no queda justificat que aquesta modificació de normativa siga tan urgent que limite seguir els tràmits habituals consultius previs habituals". A més,  entenen que una modificació com aquesta "precisa de cert consens per part dels diferents agents que formen part de la comunitat educativa".

En resum, la FAMPA demena que les anteriors al·legacions siguen acceptades i que es procedisca a eliminar l'Article 84 de l'Avantprojecte de Llei a causa de les infraccions de l'ordenament jurídic que s'han destacat. En cas que aquesta eliminació no siga possible, la FAMPA sol·licita que es modifique l'apartat relatiu al seu àmbit territorial d’aplicació, de manera que la suspensió de la norma que s’acorda "s’aplique de forma igual a tot el territori de la Comunitat Valenciana sense discriminació".

Noticias relacionadas

next