Hoy es 19 de diciembre

rescatats per un programa d'À Punt

Més de cent objectes amb història s'instal·len al Museu de Belles Arts

15/06/2022 - 

CASTELLÓ. El Museu de Belles Arts de Castelló acull l’exposició Tresors amb història, una mostra vinculada al programa homònim d’À Punt i la qual ha estat produïda per L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat. 

L’exposició mostra cent objectes seleccionats al llarg de la primera temporada del programa, que va gravar al mateix espai castellonenc un dels seus capítols en abril de 2021. Una nina, un patinet, un ram de Setmana Santa, una falç i una soqueta, una bicicleta, un catre que va fer el iaio mentre estava a la presó en la postguerra, cartes i fotografies d’algú que va viure els horrors de les guerres del segle XX... Es tracta d’una exposició que pretén no només mostrar aquesta selecció, sinó fer una reflexió al voltant del paper de la cultura material en les dinàmiques de socialització que són part de les nostres vides.

A l’acte de presentació han assistit el director general de l’IVC, Abel Guarinos; el director general d’À Punt, Alfred Costa; el delegat territorial de l’IVC a Castelló, Alfonso Ribes, i Xavier Rius, diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, que ha assenyalat “la importància de projectes com el que hui presentem, nascut del treball conjunt entre diverses institucions i amb el paper rector de L’ETNO com a institució dedicada a vetlar pel patrimoni material i emocional dels valencians”.

Guarinos ha destacat que el programa de televisió va nàixer com “un projecte interinstitucional iniciat per tal de pal·liar els efectes de la pandèmia en el sector audiovisual valencià i, òbviament, en tota la població”, i hi ha afegit que “es tractava d’aportar recursos econòmics per tal que les productores audiovisuals valencianes pogueren treballar, malgrat les circumstàncies, i que a la ciutadania, mitjançant la televisió pública, li arribaren continguts culturals”. El director de l'IVC ha emfatitzat en el fet que “es pot contar la història de les valencianes i dels valencians de tot el segle XX a partir del quasi centenar d’objectes que atresora l’exposició, molts dels quals són de castellonenques i castellonencs que —amablement i desinteressadament— ens els expliquen amb els vídeos que té cada un dels tresors i ens els han deixat temporalment per tal que siguen vistos i gaudits pels seus conciutadans fins al 25 de setembre”.

La sèrie Tresors amb història naix de la conjunció del Pla Reactivem de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, de les accions concretes de l’Institut Valencià de Cultura i de la voluntat d’À Punt TV, “i el que, en un principi, solament anava a ser un programa de televisió esdevingué ràpidament en un projecte gairebé museístic i vertebrador, que va il·lusionar milers de persones amb la història i la cultura a partir dels seus records i tresors més íntims”, ha assenyalat Guarinos.

Amb tot, és la primera vegada en la història del Museu de Belles Arts de Castelló i de L’ETNO de València que ambdós espais i les seues respectives institucions (Institut Valencià de Cultura i Àrea de Cultura de la Diputació de València) uneixen idees, esforços i recursos en un objectiu comú: ensenyar en viu i en directe els objectes i les històries que la televisió ens entrava a casa cada setmana.

L’exposició permet posar damunt de la taula la vàlua que certes coses, certs objectes, representen per a determinades persones i les seues famílies, i alhora buscar la connexió amb el context històric i cultural del poble valencià.


Noticias relacionadas

next