Hoy es 15 de enero

aquest cap de setmana

Les mil i una maneres d'experimentar el viatge cultural immersiu per la Nit de l'Art de Castelló

9/05/2024 - 

CASTELLÓ. En 24 hores arranca. La Nit de l’Art de Castelló estendrà des d'aquest divendres, 10 de maig, i fins al dissabte 11, una agenda amb més de 130 propostes multidisciplinàries amb l'art contemporani com a guia. Una 16a edició que transitarà per 40 escenaris urbans i una quinzena d'estudis i tallers d'artista i que incorpora per primera vegada el Grau a la seua xarxa escènica, “una petició expressa de l'àrea de Cultura a l'organització i de la qual ens sentim orgullosos que siga una realitat”, ha destacat l'alcaldessa, Begoña Carrasco. Ací, en el Museu de la Mar, arrancarà el 10 de maig a les 17.30 hores La Nit de l’Art amb la performance ‘Ollos cara adentro’, de la companyia iXa. Serà el punt de partida de “aquesta gran festa anual de la cultura castellonenca que s'ha convertit en un esdeveniment multidisciplinari on tot cap en dues nits absolutament màgiques”, ha ressenyat Carrasco.

“Volem una ciutat viva amb cultura per a tots, en la qual l'art prenga els carrers i puguem mostrar i reivindicar el talent castellonenc. Una essència mediterrània que per fi inclou al Grau”, ha indicat per la seua part la regidora de Cultura, María España. L'edil ha ressenyat el “intens treball” al costat de l'organització “perquè aquesta edició siga un èxit” i ha posat en valor que el Consistori acollira la presentació del cartell al costat dels artistes: “Va ser una declaració d'intencions”, ha dit.

Organitzada per l'Associació d'Art Contemporani de Castelló i la Generalitat a través del Consorci de Museus, la cita suma la col·laboració de l'Ajuntament, la Diputació, la Universitat Jaume I i PortCastelló. “La Nit de l’Art és un exemple de col·laboració entre les administracions entorn d'un projecte de suport als artistes i agents culturals de Castelló; això contribuirà sens dubte a gaudir de la creació contemporània i a posar en el mapa la ciutat amb una iniciativa d'excel·lència que a més dinamitza l'economia", assenyala el director gerent del Consorci de Museus, Nicolás Bugeda.

“Hi ha mil i una maneres de viure, i experimentar, La Nit de l’Art. Cada persona es fa la seua pròpia Nit de l’Art, i la viu segons les seues necessitats i gustos”, indica la directora de la cita, Yvonne Vacas. Al carrer, en espais singulars, a l'interior d'un taller. Itinerant. Permanent. El viatge per la Nit de l’Art és tan eclèctic com les propostes i l'elenc artístic que la fan possible. Aquesta és una (opcional) guia cronològica per a no deixar-se res en el tinter. Per a dissenyar, la teua pròpia Nit de l’Art.

Explorar el paisatge urbà fet escenari

El divendres, des de les 17.30 fins a la mitjanit, l'art bullirà a Castelló en la primera jornada de La Nit de l’Art. Cada 15 minuts emergirà una proposta diferent. Vàries interactuant amb el carrer, i el públic, al mateix temps.


La performance ‘Ollos cara adentro’ d’iXa marcarà l'inici de La Nit de l’Art 2024 al Grau (Museu de la Mar. 17.30 hores) mentre el taller multisensorial ‘Labellaivellabella’ de l'Associació Ciudad Feliz començarà, a la mateixa hora (fins a les 20.00 hores), a teixir una xarxa humana per a experimentar amb els cinc sentits en la plaça Santa Clara. Mitja hora després (18.00 hores) s'unirà en la seu de l’EASD el Mercat de les Arts.

L'oferta de tallers, de perfil participatiu i familiar, continuarà irrompent amb força en aquesta primera jornada. Des de les 18.00 hores, i sense deixar l’EASD, ací es realitzaran ‘Entre la percepció i l'arquitectura del símbol’, ‘IA, IA, OH! Taller d'Intel·ligència Artificial’ i ‘Projectar l'ombra’. El de ‘Creació d'obres conjuntes d'Iñaki Horta’ aterrarà al carrer Mossén Sorell, 2 i en el local Art Brut al carrer Cervantes, 20; i ‘La voz de los cuadros’, un taller d'escriptura creativa a càrrec de l'escriptora Rosario Raro, s'impartirà a la Llotja del Cànem. 

L'artista Paqui Fuster estarà al capdavant del projecte interactiu ‘Luna Negra’ (Doctor Clará, 12, entresol); i el col·lectiu Amart dirigirà el taller d'intel·ligència emocional ‘Música y emociones’ en el Bulevard Vicente Blasco Ibáñez, 3. Altres propostes de tallers, totes dues a les 22.00 hores, són el d'estampació de gravats a la Casa de l'Art (doctor Clará), amb Jerónimo Uribe; i el d'escriptura ‘Postales Nocturnas’ (Alberto Piernas, Casa dels Caragols).

La música, la dansa i les xarrades prendran el relleu. El concert de combos de pop i rock de l'alumnat del Conservatori Elemental i Professional de Música Calasancio prendrà la plaça Escola Pia (18.00 hores); la coral Veus Atrevides farà lo propi en la plaça Na Violant d’Hongria (19.30 hores); L’Exotighost omplirà de música exòtica l’Espai Cultural Obert Les Aules (21.30 hores) i a les 22.00 hores actuarà en la seu de la Confraria de la Sang el Grup Líric La Bella Voce.

La dansa al carrer a càrrec de l'alumnat del Conservatori Professional de Dansa de Castelló recorrerà des de les 18.30 hores, amb el projecte ‘En busca del agua’, Hort dels Corders, Tetuan, plaça de l'Herba i Santa Clara; mentre ‘Diversos’ acostarà la seua proposta de dansa inclusiva a Hort dels Corders (19.00 hores) i La Repetidora compartirà la fusió de dansa, teatre i música en directe de ‘Todas las veces que lo he intentado’ a la Casa dels Caragols (20.30 hores).

La taula redona ‘Regeneración ‘real`?’ (18.45 hores, Font Estudi Arquitectura, plaça del Real); i els col·loquis ‘El nostre treball, dia a dia’, de l'Associació Escola d'Arts i Oficis (19.00 hores, carrer Fola), amb Porcar Queral, Vicent Varella i Salvador Conejos; i ‘No Exported’, amb el grup 201LaVision (Menador, 20.00), reforçaran el vessant més reflexiu a la jornada.

La primera vetlada de La Nit de l’Art 2024 s'obri també a la poesia escènica més transgressora amb ‘Cintaadhesiva’ (Menador, 21.00 hores); i al seté art, amb la Ruta del Cinema a Castelló (22.30 hores, des del Teatre Principal). L'estrena de la cita llança altres dues performances, al costat de la inaugural del Museu de la Mar: ‘Genio y Picasso’ (20 hores, carrer Cavallers) i Els Visitans, que clausurarà, a les 22.30 hores i en la plaça de Les Aules, la jornada del divendres, 10 de maig.

El segon dia

El dissabte, tallers. Molts i diversos, obriran la programació del dissabte. Des de les 11.00, el públic podrà aprendre sobre composició botànica creativa (carrer de Mealla); contacontes i fotografia (Bulevard Blasco Ibáñez); cianotípia (‘Escribir a través del sol’, plaça Santa Clara); o impressió botànica (ECO Les Aules).


La cercavila itinerant Chirigota Academia 3x4 pujarà les pulsacions des de les 11.30 hores durant un recorregut que contempla 10 actuacions pel centre històric (la primera a Les Aules) i enllaçarà amb el concert de Montefuji Band en la Plaça de Sète (Moll de Costa), a les 12.00 hores. També al migdia se celebrarà el col·loqui participatiu Art Brut, al carrer Mossén Sorell, 2; i la visita guiada a la capella de la Confraria de la Sang.

La vesprada anirà de rutes, interpretades i col·lectives: pel parc Ribalta (17.00 hores) i per la història del Grau (18.00 hores). Ací, en el districte marítim, l'Associació Botafocs traurà a escena ‘Les Portes de l’Infern’ que inclou, entre altres, una mostra del bestiari (carrer Sebastián Elcano); o la realització d'un mural participatiu en el CEIP Elcano.

La plaça Horts dels Corders se submergirà en la dansa amb la Mostra del Conservatori Professional de Dansa de Castelló i el CMC Borriana (18.30 hores); i amb ‘Ensamble’, del CPMD Calasancio Castelló (19.15). Seguint en aquesta mateixa disciplina, ‘Game Over’ mostrarà a Les Aules com es pot dirigir un xou de dansa interactiva a través dels comandaments d'una Xbox (20.00 hores).

L'agenda musical pivotarà des de la sessió amb vinils en La Ovella Negra (19.30 hores), al recital flamenc organitzat per Amart (20.00 hores); la mostra de Cant d’estil al carrer Cavallers (20.00 hores); o el concert de violoncel de Juan Renau en El Raconet de l’Art Santi Tena. Les ‘Recreacions en light painting’, una performance artística-visual amb el fotògraf Víctor Vives i el Dj Rafa Saz enfront de la cocatedral de Santa María (des de les 22.30 hores i fins a la mitjanit), posarà la guinda a la Nit de l’Art a cel obert.

Instal·lacions i exposicions

Sense horari, pel seu perfil permanent, i visitables durant el divendres 10 i el dissabte 11, La Nit de l’Art proposa cinc instal·lacions artístiques en aquesta edició. Es tracta de la instal·lació ceràmica ‘Emergentes Luces de Inclusión’, dirigida per Miriam Olivares i Berta Garrido i realitzada per l'alumnat del centre d'educació especial i PFCB Penyeta Roja (plaça de l'Herba i carrer de Mealla); i de les promogudes per l’Escola d’Art i Superior de Disseny ‘El caos’ -claustre de l’EASD- i ‘Qué sentimental’ -vestíbul-. 

El Col·legi Territorial d'Arquitectes de Castelló acosta a la seua seu del carrer Ensenyament ‘Luces propias, mundos propios’, a càrrec de Mar Monfort, Eduardo Puertes i Alicia Marco. I en la plaça de la Pescateria, i sota el títol ‘El Almadar Tertulia Poética’, cobrarà forma aquesta instal·lació participativa entorn de ‘Los derechos humanos’ de Marcelo Díaz i ‘Humanos sin derechos’ de Pedro Gómez.

La Nit de l’Art desplega a més un ventall expositiu amb 16 propostes, visitables durant tota la cita, entre les quals figuren, dins de l’Art Brut, ‘Mensaje en una botella. Experiencia Artística en Salud Mental’, de Rosana Asensio i Laura Cerezo, amb pacients de teràpia ocupacional (vestíbul de l'Hospital Provincial), i ‘Misteris dels rostres’ (carrer Cervantes), sobre les creacions d'Iñaki Horta Ciriza. 

Aquesta ruta expositiva recorre també el Museu Etnològic amb ‘Paisaje mental de lo insólito’, de José Enguídanos; l’EASD amb una triple proposta sobre fotografia, dones artistes i treballs de l'alumnat de l’Escola; la també nodrida oferta de l'Associació Amart; la de cultura i tradició marineres del Museu de la Mar; o la de la història mitològica de Castelló en la colla del Rei Barbut.

Endinsar-se en un estudi artístic

En el marc dels ‘Open studios’, el dissabte 11 de maig a les 11.00 hores i amb places limitades, es proposen tres rutes guiades pels tallers d'artistes que obrin les seues portes en aquesta edició. La Ruta Blau Cian (des de l’olivera de Rei En Jaume) per a visitar Estudi d’Art i Disseny Gràfic Jorge Ortiz Ortiz, Estudi de Sara Lloret, Take Away Contemporary Art i Espai Alas de Papel; la Ruta Magenta, des del passeig Ribalta, per a recórrer El Raconet de l’Art Santi Tena, La Casa del Arte: Museo Azul, Taller d’Art i d’Artista Paqui Fuster, Hospital Provincial de Castelló: experiència artística en salut mental i El Taller d'Eva; i la Ruta Groc Cadmi, des de Casalduch (col·legi Carmelites): una visita per Taller d'Antoine Gozalbo amb Nonna Maribel, Matèria Col·lectiva, Beatriz Mon estudi, Poesía Vegetal i Estudi de Luis Bolumar.

Noticias relacionadas

next