CASTELLÓ. L’equip de govern de l’Ajuntament de Morella i la direcció de l’Escola Municipal de Música van convocar ahir a les famílies de l’alumnat del curs 2023-2024 i explicar la situació actual sobre les taxes fiscals del centre, les quals actualment estan regulades per una ordenança desactualitzada de l’any 2019. En aquest exercici, el consistori morellà pretenia actualitzar i regular uns preus que des d’aquells anys es cobraven de forma irregular. Per a este exercici, l’escola comptarà amb la major oferta de la seua història i amb més alumnes que mai, amb aquestes noves assignatures hi ha costos diferents per a cadascuna d’elles.
Després que els partits representats al ple no arribaren a un acord, ja que l’oposició no va acceptar aprovar les taxes proposades en el ple celebrat el 19 d’octubre, l’equip de govern volia traslladar la situació a les famílies que veurien incrementat el cost de l’Escola de Música si s’aplicava l’última ordenança aprovada en 2019 per l’antic equip de govern.
Després d’aquesta reunió celebrada dilluns de vesprada, el govern convocarà un ple extraordinari aquest mateix divendres per instar a l’oposició a aprovar unes taxes que augmenten un 1,48%, per davall de l’IPC, i sumen un cost de 10 euros per aquells alumnes que vulguen realitzar de forma opcional la nova assignatura de conjunt instrumental. D’aquesta manera i a falta d’aprovar-se les noves taxes al ple municipal, el govern pretén que les assignatures d’instruments, llenguatge musical i sensibilització tinguen un cost de 25 euros per cadascuna (respecte als 24,63 del 2022-2023). La nova de conjunts musicals, suposa 10 euros més al mes per a les famílies que la cursen i les de cor i banda jove s’oferirien de forma gratuïta.
L’última ordenança que regulava les taxes fiscals de l’Escola de Música data de l’any 2019 i fixa el preu de cada assignatura en 23 euros. Tot i això, en cada anualitat el preu va pujar proporcionalment a l’Índex de Preus de Consum (IPC) sense aprovar-se per ple, així com es va adaptar a la situació especial de classes online provocada per la COVID-19 durant l’any 2020 i 2021, ja que el consistori no havia de costejar el combustible dels professors per arribar fins a Morella, pel que fa al curs 2020-2021 el preu va ser d’11,73 euros; al 2021-2022 de 23,46 euros i al 2022-2023 de 24,63 euros.
Estes variacions del preu no estan reflectides en l’ordenança, així com tampoc les assignatures que són gratuïtes. Així, actualment amb l’ordenança aprovada, cadascuna de les assignatures tindria un cost de 23 euros, la qual cosa suposa que el total de la matrícula en un programa bàsic siga de 115 euros al mes per alumne al que tan sols podria restar els 23 del conjunt instrumental. La proposta de l’equip de govern i de la direcció de l’escola era assegurar aquest cost en 60 euros, incloent-hi la nova assignatura, i de 50 euros per als que no la realitzen. En la resta de casos, com en qui fa sols especialització d’instrument, seria de 25 euros, els qui cursen gaita i tabal de 50 euros i sols un dels dos instruments 25 euros.
La reunió d’anit va servir també per a buscar les possibles solucions als problemes que genera tindre una ordenança desactualitzada. Junt amb les famílies es va acordar no cobrar els rebuts d’octubre i novembre fins que s’aprove al ple municipal una nova proposta amb les taxes actualitzades de 25 euros en les assignatures d’instrument, iniciació i sensibilització musical i 10 euros la de conjunts musicals.
L’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, ha explicat que “arran que l’oposició no va voler aprovar aquestes taxes, havíem d’informar a les famílies del que ens veiem obligats a aplicar el que seria una barbaritat per a elles. Calia fer una reunió amb elles i decidir quina era la millor opció per abordar les diferents problemàtiques de l’Escola de Música de cara a este curs. Ara, esperem arribar a un acord amb el Partit Popular i el Partit Socialista perquè pensen en les famílies i aproven unes taxes que tan sols apugen el preu 0,37 euros per assignatura respecte al curs passat”. L’edil ha destacat que “en l’encontre es van aclarir els preus de la nova proposta i acordar que no es cobrarien les quotes a les famílies fins que estiga aprovada”.
“Hem de ser conscients d’on estem, estem fent política municipal que es deu al benestar dels morellans i morellanes. És per això que no entenem que un partit que ha governat esta ciutat durant tants d’anys es dedique a fer política com si açò fora el Congrés dels Diputats, on per desgràcia pareix no els importa falsejar les dades i crear fake news, desprestigiant les institucions municipals, embrutant a l’administració i jugant amb la butxaca dels veïns i veïnes assegurant que s’augmentava un 40% el cost quan en realitat no arriba ni a l’1,5%", ha assegurat.
"Nosaltres, com a equip de govern i com a veïns, no anem a entrar en aquesta incomprensible guerra bruta per enfonsar l’ajuntament i la seua labor per Morella. Ni ho entenem ni ho compartim i demanem responsabilitat, que abans d’escriure dades i traslladar-les als veïns mitjançant les xarxes socials es contrasten i s’explique la veritat. El que hem d’intentar és buscar solucions als problemes i no crear-los”, ha declarat l'alcalde.
L’Escola de Música compta amb un tipus de finançament molt concret on per a poder cobrir totes les despeses es demana una ajuda a la Generalitat Valenciana. Aquesta ajuda pot arribar a cobrir el 33% del cost sempre i quan la resta l’assumisquen l’ajuntament i l’alumnat en parts iguals del 33% cada un. Qualsevol variació d’aquest percentatge pot suposar que la Generalitat minore també la seua aportació pel qual es faria inviable el manteniment de l’escola. Actualment, a banda del 33% corresponent, el consistori morellà aporta altres despeses de professorat, manteniment, o materials computats a banda per a poder tindre el millor funcionament i serveis.