Hoy es 27 de noviembre

Més de 2.000 romers l’han acompanyada durant més de 20 quilòmetres del santuari al poble

Morella rep a la Mare de Déu de Vallivana i comença el 55 Sexenni

18/08/2024 - 

CASTELLÓ. El poble de Morella ha viscut este dissabte el moment més emotiu i multitudinari del Sexenni amb l’entrada de la Mare de Déu de Vallivana a la localitat. Este fet marca oficialment l’inici del 55 Sexenni, que ofereix a veïns i visitants 10 dies de festa major. 

L’entrada, quan cau la nit, és un moment silenciós, en el que els morellans i morellanes contemplen emocionats la figura de la seua patrona, vinguda des de Vallivana. La Mare de Déu s’endinsa en el municipi acompanyada pels 2.000 romers i romeres que en esta ocasio l’han secundat en rogativa des del santuari de Vallivana, situat a més de 20 quilòmetres de Morella. A l’entrar al poble, la verge es troba tot el Pla d'Estudis ple de gent amb les danses i quadres bíblics preparats per a rebre-la.

Este és l’acte central del Sexenni, en el que el poble morellà renova el vot adquirit pels seus avantpassats en 1673 després que la fe en Maria de Vallivana salvara la població d’una plaga de pesta. Els poders civil, eclesiàstic i el poble de Morella van decidir oferir unes festes extraordinàries a la Mare de Déu en Novenari, traslladant la seua imatge fins a la ciutat cada sis anys. Una vegada que la Mare de Déu està a la peanya comença la primera desfilada de danses, que l’acompanyen fins a la que és sa casa fins al mes d’octubre, la Basílica Arxiprestal.

Morella manté amb fidelitat esta tradició. Les danses gremials de Teixidors, Arts i Oficis, Llauradors, Gitanetes i als joves, que protagonitzen la solemne i elegant dansa dels Torneros que representa a la ciutat acompanyen la Mare de Déu en este camí. Este dissabte va ser la primera vegada des de fa sis anys i, després, dansen cada dia des del diumenge, al matí i a la vesprada, fins al proper dilluns 26 d’agost.

Morella rep engalanada a la Mare de Déu

Amb motiu d'esta festa, els principals carrers de la ciutat s’han convertit en un autèntic museu viu per a rebre a la Mare de Déu de Vallivana. Al carrer Blasc d’Alagó, amb els tres trams guarnits, i al carrer Colomer la reben tapissos espectaculars i d’una gran elaboració. En total, 13 carrers i dos conventets han presentat les seues millors gales.

Noticias relacionadas

next