CASTELLÓ. El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat avui la concessió d’una subvenció de 60.000 euros per la celebració del 55 Sexenni de Morella. Esta es tracta d’una ajuda de caràcter nominatiu amb la finalitat de la col·laboració de l’administració autonòmica en la celebració d’esta festa única, que té lloc cada sis anys.
El Sexenni, junt amb l’Anunci que se celebra l’any anterior, compta amb les declaracions de Festa d’Interés Turístic Nacional, Bé d’Interés Cultural Immaterial i Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial. Així, esta ajudarà a sufragar les despeses de 260.000 euros que l’Ajuntament de Morella calcula que costarà la festivitat a les arques municipals.
L’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, ha destacat que “es tracta d’una ajuda molt important per a celebrar el 55 Sexenni amb totes les despeses que esta festa suposa per al consistori. Per això vull agrair a la Generalitat la seua implicació en el Sexenni i al regidor Jesús Lecha el seu ajut per aconseguir aquesta ajuda tan important”.
L’edil calcula que “l’Ajuntament tindrem unes despeses d’aproximadament 260.000 euros per a cobrir els diferents serveis i actes que hi ha al voltant d’esta festa tan especial per a les morellanes i morellans” i ha afegit que “a banda per a l’Ajuntament, també suposa un gran esforç econòmic per al veïnat amb les despeses de gremis i carrers a més dels treballs durant tot l’any”. Pel que respecta a gremis i carrers, com va explicar la regidora de Cultura, Ruth Martínez, la Diputació de Castelló serà l’encarregada d’aportar recursos econòmics per sufragar diferents tipus de despeses i ja està comunicant als afectats quin serà el procediment per adquirir estes ajudes.
El 55 Sexenni de Morella tindrà lloc entre el 17 i el 27 d’agost i són les festes majors en honor a la Mare de Déu de Vallivana. Durant 10 dies, la ciutat s’engalana amb una decoració especial de paper de seda per on desfilen les danses úniques i quadres bíblics característics d’esta festivitat. L’origen se situa al segle XVII, més concretament l’any 1673 quan les autoritats civils de la vila, a petició popular, van formular el vot d’agraïment a la Mare de Déu de Vallivana per a fer un solemne novenari de sis en sis anys per salvar la ciutat de la terrible pesta de l’any anterior.