Hoy es 16 de noviembre

Música, literatura i reivindicació en la Festa per la Llengua a Almassora

30/04/2022 - 

CASTELLÓ. El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, i l'alcaldessa d'Almassora, Merche Galí, han inaugurat aquest dissabte al costat del president d’Escola Valenciana, Natxo Badenes, la Festa per la Llengua en la plaça Pere Cornell d'Almassora, repleta d'activitats per a reivindicar la llengua autòctona. Col·legis, IES, escoles de música i AMPA s'han sumat a altres col·lectius en una jornada plena de música, literatura i reivindicació. 

Per a commemorar la festivitat, el Museu del Joguet i el Museu Municipal del Torrelló han celebrat una jornada de portes obertes. La localitat ha recuperat així l'edició programada per a 2020 i suspesa per la pandèmia. En ella, Marzà ha agraït a professorat, famílies i alumnat la “la tasca conjunta per una escola pública, inclusiva, de qualitat i en valencià”.

A més d'Escola Valenciana, Col·lectius per la Llengua de Castelló han celebrat les Trobades d’Escoles en Valencià de la Plana Alta. Amb el lema L’escola que ens fa lliures, la trobada ha arrancat amb l’actuació d’una batucada, a càrrec del grup Repikada, seguida de l’actuació de balls a càrrec de l’Alumnat de Dansa Tradicional Valenciana de l’escola Municipal de Dansa de Borriana (Centre Municipal de les Arts Rafael Martí de Viciana), el Grup de Dansa Els Fadrins de la Censal de Castello i Alumnat infantil dansa del Col·legi Censal. 

Tot seguit, ha tingut lloc la inauguració oficial. En paraules de Natxo Badenes, Escola Valenciana reivindica “l’escola de Joan Fuster i la de mestres com Empar Navarro, Carme Miquel o Empar Granell, que dia a dia ens fan, i ens han fet, persones lliures, amb consciència i capacitat crítica”. A més, una escola que “eduque en llibertat, on el valencià ha de ser un dels pilars fonamentals del sistema educatiu”.


Per la seua banda, el representant de Col·lectius per la Llengua de Castelló, Antoni Porcar, ha destacat que “21 anys després, a més de dos anys de pandèmia, per fi Almassora ha tornat a acollir la Festa per la Llengua”. Porcar també ha agraït “la participació de les comunitats educatives i de l’Ajuntament d’Almassora, que han acollit amb il·lusió i ganes aquesta Festa per la Llengua”.

A continuació, han arrancat els tallers i activitats al voltant de la Trobada, organitzades per més de 80 escoles, entitats i associacions de la Plana Alta, com la Conlloga-Muixeranga de Castelló, jocs de fusta o la Colla d’À Punt. També s’ha oferit una mostra de balls tradicionals a càrrec de l’AC El Torrelló i la Colla de Dolçainers les Goles, seguida dels Tambors de Passió. Per últim, ha tingut lloc l’actuació musical de Canta Canalla.

La vesprada ha estat amenitzada per batucades a càrrec de l’Escola de Música Mestre Agut i Batukayra Batukada. Per últim, juntament amb la trobada s’ha celebrat el concert de la Gira 2022 a càrrec de Bandits i Cactus.

La Festa per la Llengua ha comptat amb una nodrida presència de representants institucionals i orgànics de Compromís en les comarques de Castelló. El conseller d'Educació i Cultura ha destacat que “com a mestre, com a valencianista i com a conseller resulta fantàstic aquest retrobament en la Festa per la Llengua de la Plana Alta, ací a Almassora”.

Marzà, que ha visitat els nombrosos expositors de les diferents escoles i entitats d'aquesta edició de les trobades, ha volgut “agrair sincerament a tot el professorat, les famílies i l'alumnat que estan participant en aquesta Trobada, que és la de la meua comarca, organitzada per una entitat cívica com és Escola Valenciana, i posar en valor uns excel·lents projectes educatius que duen a terme en els seus centres cada dia”. De fet, afig Marzà, “són la raó de ser del treball conjunt que entre totes i tots fem per una escola pública, inclusiva, de qualitat i en valencià”.

També els representants de Compromís en la Diputació de Castelló, Ignasi Garcia i Pau Ferrando, han participat en la jornada i han acompanyat a la comitiva inaugural. Garcia ha subratllat que “la nostra llengua, el valencià, és el nostre tresor, per això per a Compromís acudir a les trobades de Escola Valenciana, justament per a reivindicar el que és una cita ineludible. No ens equivoquem, la qual cosa fa que una llengua estiga viva és que la parlem, que siga present a les administracions, a les escoles, però que també en el nostre dia a dia, a les empreses, i als mitjans de comunicació. I per això aquest dissabte estem de nou fent una crida tan senzilla com que volem viure en la nostra llengua”.

next