ángel belinchón (dry River), Andreu Valor o Neus ferri acompanyen el debut

Natxo Ruiz, un cantautor valencià rodejat de rock i optimisme

20/03/2024 - 

CASTELLÓ. Tot i que els inicis són incerts, Natxo Ruiz està preparat per al que la música li oferisca. Siga més o menys el que aquesta li done. El cantautor alcoià, establert a Castelló des de fa una vintena d'anys, afirma que amb el seu primer disc, Ara, s'ha fet un "autoregal" i a partir d'ací el que busca és experimentar amb tot allò que significa ser músic: els directes, els viatges, conèixer a gent, participar en els projectes d'altres companys. "Evidentment, si aquest projecte creix una mica, serà fantàstic. Però tindre l'oportunitat de tocar ja em fa feliç", afirma el cantant, qui ha vist amb aquest àlbum complit un somni que semblava que es resistia.

Per a fer-ho realitat ha sigut, en efecte, fonamental l'ajuda d'Ángel Belinchón, cantant de Dry River, qui s'ha encarregat de la producció, arranjament i direcció musical del disc, a més de guitarres, baix i segones veus. Però, especialment de motivar a Ruiz a donar el pas i compartir la seua faceta compositiva al món. "El meu objectiu és que Natxo visca coses semblants a les que jo ja he viscut". És, en efecte, Dry River una de les formacions locals amb més projecció en l'actualitat, havent recorregut en la gira del seu últim disc, festivals i sales de tot el país.

Pel que fa al projecte de Natxo, no dubta el músic que aquest té raons de sobra per a aconseguir triomfar: "Trobe que dins de l'escena de cantautors, Natxo té una cosa especial que el diferencia de la resta. Les seues cançons són emocionants, però tenen una xispa d'alegria que és el que pot fer-li aplegar a molta gent. I bé, totes les persones que ja l'han pogut escoltar, siguen a fins a l'estil que siguen, diuen que el disc els ha paregut molt bo. Són cançons molt assequibles, no molt llargues, d'una duració ideal per al consum general", explica Belinchón, que agrega: "Sempre cal aspirar alt. Si vols aconseguir el 50%, has d'anar pel 100, però és que nosaltres anem pel 200".

Serà el proper 22 de març, en el Teatre del Raval de Castelló, quan es presente Ara. Sobre l'escenari estarà, a més, la resta de la formació: Carlos Álvarez, encarregat de la gravació i part dels arranjaments, també de les guitarres i teclats; i Sergio Bisbal, responsable de bateria i percussions. Així com altres músics que els acompanyaran en aquest dia tan especial, com són Jordi Méndez, en el baix; Matias Obrero, guitarra elèctrica; o el també cantautor Andreu Valor amb qui comparteix una cançó del disc, 'Somni a l'oficina'.

El que el públic trobarà són dotze cançons, escrites en valencià i castellà, que fan referència a l'optimisme i a la certesa que un altre món és possible. "Dins de la foscor sempre apareix una solució. El disc parla molt d'això. És molt emocional, però sempre tenint en compte que l'esperança està ahí", explica Ruiz, qui descriu a més les cançons com "molt rítmiques" tot i que també hi ha una "lentitud i profunditat". Es tracta a més de cançons, en casos com 'Hoy se hace tarde' o 'El deslugar', creades fa aproximadament quinze o vint anys.

Un disc que, de vegades, sona més rocker, com a símptoma que Ángel i Dry River estan d'alguna forma presents. "Havia de baixar el potenciòmetre, perquè de seguida tire cap al rock, però està bé perquè eixe toc li dona equilibri al disc, sense que perda l'essència del cantant. No volíem que fora una cosa massa emocional, perquè tot i que les cançons emocionals solen ser les més transcendents i més boniques, no pots convertir tots els temes en això, ja que es pot fer dens", explica el professional.

No és, amb tot, Andreu Valor l'únic músic que ha col·laborat en el projecte. Juntament amb Neus Ferri es dona vida al tema 'Ara, la tendresa' i amb Hugo Mas, fan altra versió de 'Canvi de sol, canvi de món'. "Són tots amics i a més d'Alcoi. Andreu és de Cocentaina, però vaja és com si fora de casa. Aquest és un disc fet mirant a les arrels. Per això també hi ha cançons en castellà i en valencià. És depén de com em surt".

Preguntats per quina cançó és la seua preferida a hores d'ara, Ángel Belinchón ho té clar: 'Ara, la tendresa'. Mentre que Natxo Ruiz diu: "Són moltes les cançons que m'han marcat. 'Dorm la ciutat' pel moment en la que la vaig escriure, que la vaig començar amb el meu germà, i és una cançó que m'agrada moltíssim. Però després, les col·laboracions són totes fantàstiques". Després de la seua estrena a Castelló, organitzaran un concert també especial a la seua terra Alcoi.

Noticias relacionadas

next