editades entre 2000 i 2020 

L'UJI crearà un arxiu fotogràfic sobre la Guerra Civil

23/02/2022 - 

CASTELLÓ. El grup d'investigació ITACA UJI impulsarà durant aquest any la creació d'un arxiu de les publicacions fotogràfiques sobre la memòria de la Guerra Civil editades entre 2000 i 2020 de manera física, audiovisual i en línia. Es tracta d'un projecte finançat per una subvenció del Ministeri de Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica.

Existeixen al voltant de 100 publicacions que són de difícil accés i que es troben disseminades entre l'abundant material memorialista generat en els últims anys. Moltes d'aquestes publicacions són catàlegs d'exposicions fotogràfiques que fixen en el paper l'obra efímera, unes altres són investigacions pròpies dels autors o de la societat civil publicades com a llibres fotogràfics, habitualment de caràcter documental, i un tercer grup són investigacions artístiques plasmades en fotollibres. El projecte, liderat per Marta Martín Núñez, estudiarà els discursos visuals en la recuperació de la memòria a través de la fotografia i els processos de postmemòria.

La Biblioteca de l'UJI albergarà l'arxiu físic de publicacions i l'arxiu audiovisual, accessible a través d'un canal de vídeo en línia, es realitzarà amb suport del LabCom UJI. La creació d'aquest arxiu a la Universitat Jaume I permetrà recuperar el treball memorialista, catalogar-lo i analitzar-lo per a donar visibilitat pública al seu estudi. Els resultats del projecte estaran disponibles a finals de 2022 en la seua web.

Actualment no hi ha cap entitat ni arxiu que reculla aquest material fotogràfic, que suposa una forma de recuperació de la memòria de la guerra i de les víctimes des de la investigació fotogràfica i la creació artística.

Noticias relacionadas

next