CASTELLÓ. El certamen fotogràfic Imaginària inicia el camí cap a la XXII edició i recupera la primavera com el seu espai temporal després que l'última cita se celebrara durant la tardor. El festival manté l'esperit començat en 2023 per la nova direcció i té com a principal novetat el fet que els projectes fotogràfics participants han sigut seleccionats a partir d'una convocatòria pública oberta, un compromís adquirit pels actuals gestors. Organitzada per la Universitat Jaume I, a través del Servei d'Activitats Socioculturals i emmarcada dins del programa UJI-encultura, la cita s'ha presentat aquest migdia a la Llotja de Cànem de Castelló i se celebrarà entre els dies 9 de maig i el 22 de juny. La proposta abasta vuit exposicions i diverses d'activitats que es podran veure i gaudir a la ciutat de Castelló i en altres tres poblacions, en concret a Benicàssim, a Segorbe i Vilafranca.
L'acte de presentació ha comptat amb la presència de vicerectora de Cultura, Llengües i Societat Carmen Lázaro; la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Castelló, María España; el diputat de Cultura de la Diputació de Castelló, Alejandro Clausell; el gerent de la Fundació Dávalos-Fletcher, José Vicente Ramón, a més del director tècnic del certamen, Vicent Tena.
La vicerectora de Cultura de l'UJI ha assenyalat durant l'acte de presentació que "la fotografia i la imatge fixa són cultura, fan cultura i són un element clau en la construcció de la nostra realitat social; per això, les institucions que generem oferta cultural hem de tindre en compte la fotografia, un art que s'ha universalitzat amb l'arribada de la tecnologia i la digitalització". La responsable universitària ha assegurat que en aquest context «des de la missió cultural dels espais d’educació superior, amb l'organització d'aquest certamen assumim la responsabilitat que la fotografia siga una manera d’ampliar i mobilitzar coneixement al mateix temps que un activador de la creativitat i de la capacitat crítica».
D'altra banda, el director del certamen, Vicent Tena, ha destacat que "l'actual edició d'Imaginària ha configurat una programació en la qual preval la diversitat i es recullen diferents sensibilitats visuals i els diferents llenguatges i perspectives de la fotografia gràcies a la posada en marxa de la convocatòria pública oberta a la qual es van presentar 126 propostes". En aquest sentit, Tena ha explicat que amb aquesta fórmula «es vol evitar limitar les possibilitats de participar a qualsevol persona, ja que no hi ha límit d'edat, ni de formats, ni d'expressió artística, ni d'experiència, fet que obre una amalgama d'oportunitats i que també permet la participació de propostes que encara no estan en el mercat».
En la línia de l'edició anterior, la direcció del festival incideix en «la consolidació de la figura del comissariat i prioritza el respecte per l'obra adequant els espais expositius a cada producció artística, per a poder aconseguir una major experiència del públic». Fruit d'aquesta filosofia, enguany la fotògrafa i artista visual Gloria Oyarzabal, que ha format part de la comissió avaluadora que ha seleccionat les obres participants, s'ha interessat en participar en el projecte i serà la comissaria de l'exposició de Luciana Demichelis, Órbita W. Tena argumenta que un dels objectius de l'equip que forma, juntament amb Pascual Arnal i Lidón Forés és assolir que el festival Imaginària "servisca per a gaudir, d’aprenentatge i de motivació i siga un certamen amb perspectiva de gènere i amb igualtat d’oportunitats per a artistes emergents".
El festival Imaginària comptarà enguany amb vuit exposicions, de les quals cinc es realitzaran en espais de la ciutat de Castelló de la Plana. Així, a la Llotja del Cànem es podrà visitar Grande Padre, de la italiana Camilla de Maffei, que es podrà visitar entre el 9 de maig i el 22 de juny- El Menador espai cultural acollirà l'obra del basc Koldo Chamorro, El Santo Christo Ibérico, entre el 10 de maig i el 22 de juny, un treball que custodia la seua filla i entre les quals es troben imatges dels Peregrins de les Useres. Mentrestant, a l'Espai Cultural Obert Les Aules es trobarà l'exposició Órbita W de la fotògrafa uruguaia Lucía Demichelis del 10 de maig fins al 8 de juny, i que com a novetat d'aquesta edició, està patrocinada per Estudio Paco Mora; Presencio & de rural kids de Virginia Villacisla (Burgos) estarà a la façana del Mercat Central de Castelló, del 10 de maig al 23 de juny; i 360º del madrileny Eugenio Recuenco, al Museu de Belles Arts del 23 de maig al 15 de setembre.
El programa d'exposicions es completa amb obres com Del que passa a fora, del català Eric Estany Tigerstrom, que es podrà veure des de l'11 de maig fins al 23 de juny al Centre Melchor Zapata de Benicàssim; I'll bet the devil my head, del madrileny Carlos Alba, que estarà oberta al Museu Catedralici de Sogorb des de l'11 de maig fins al 22 de juny; o Piedra sobre piedra d'Irene Zotolla (Madrid), que es podrà visitar a les sales gòtiques de l'Ajuntament de Vilafranca des del 10 maig al 22 de juny.
El certamen també inclou diverses activitats dins de la programació que s'uneixen a les inauguracions i les visites guiades i que volen "donar-li valor a tots els projectes, i on els autors seran els protagonistes", assenyala Tena. Entre elles destaca el taller de cianotípia que coordinaran Lidón Forés i Leti Tojar el pròxim dia 18 de maig per a commemorar el Dia Internacional de la Llum, i que es fa en col·laboració amb la Unitat de Divulgació Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat d'Innovació, Transparència i Divulgació Científica. L'activitat s'iniciarà a les 10 del matí a l'UJI i pretén que el públic assistent experimente amb la cianotípia, un procés d'impressió fotogràfica sense càmera que consisteix a posar en contacte un objecte sobre un superfície fotosensible, que en exposar-se directament al sol o a la llum UV genera una imatge impresa de l'objecte en color blau.
La representació de les comarques de Castelló en aquesta edició arriba de la mà dels fotògrafs Ángel Sánchez i Carme Ripollés, que portaran a terme un nou capítol del Photobook Club Castelló que tractarà sobre una investigació documental sobre el fons gràfic del fotògraf sevillà Ramón Sánchez, que va realitzar la major part de la seua carrera a Castelló. A través del seu estudi, però també del seu laboratori i del seu arxiu, Ángel i Carme establiran juntament amb el públic, una reflexió sobre el fet fotogràfic en la construcció de la societat contemporània predigital. L'activitat tindrà lloc el dia 22 de maig a la Llotja del Cànem.
Finalment, s'ha previst la realització de la segona edició del Pollastre Night, que tindrà lloc el dissabte 8 de juny a l'Espai Cultural Obert Les Aules. Es tracta d'una trobada d'agrupacions i col·lectius de fotografia de les comarques de Castelló oberta al públic en general, que "busca relativitzar la competència i ser un espai on es troben sinergies i on puguen interactuar entre elles", assegura el director d'Imaginària. En total seran sis les agrupacions que participaran i que mostraran els treballs que han realitzat en format audiovisual.
Imaginària va iniciar la seua marxa en 2003 i està promogut per la Universitat Jaume I, a través del Servei d'Activitats Socioculturals del Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat. El certamen compta amb el suport el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, l'Ajuntament de Castelló, i amb la col·laboració de la Diputació de Castelló, la Fundació Dávalos-Fletcher, i l’Institut Valencià de Cultura, a través del Museu de Belles Arts de Castelló, entre altres entitats.