3ª edició

Orpesa fa un balanç positiu d'un Mercat de Cultura Infantil que busca ser "referent" per a tot el sector

23/05/2022 - 

CASTELLÓ. El municipi d'Orpesa ha baixat el teló de la tercera edició del seu Mercat de Cultura Infantil, una cita que durant quatre intenses jornades ha brindat al públic una variada programació, tant d'actuacions teatrals i musicals, com de taules de debat i xerrades per part de professionals del sector. Amb tot, es tracta d'un esdeveniment, organitzat a través de la Regidoria de Cultura i de la gestora cultural Metrònom, que cada any es consolida en la localitat costanera i que té com a eix vertebrador les propostes culturals per a xiquets i xiquetes d'entre 0 i 13 anys.

El regidor de Cultura, Gonçal Tamborero, ha destacat que “la nostra localitat ha pogut gaudir durant quatre jornades d'un festival pensat per als més xicotets de la casa en el qual han assistit a grans espectacles, tots ells carregats de missatges amb valors”. Així mateix, Tamborero ha volgut ressaltar que “enguany ha tingut un notable èxit el vessant professional, per la qual cosa aprofite per a felicitar l’associació de las Artes Escénicas para la Infancia y la Juventud (TEVEO), ja que ha apostat per celebrar la seua assemblea anual en el Mercat”.

Per la seua banda, la directora del Mercat, Julia Gozalbo, ha avalat l’èxit d’aquesta tercera edició i ha explicat que el Mercat de Cultura Infantil d’Orpesa “té vocació de convertir-se en el referent valencià per a articular i vertebrar el sector cultural valencià i ha d’anar de la mà de referents com ara el FETEN, Tàrrega o Vic”, i ha continuat: “És una inversió en crear estructures culturals sòlides i de qualitat”.

Després de la celebració de les activitats per als professionals, que enguany han estat emmarcades sota lema ‘ReLaCiona: REdes, LAzos, CIrcuitos’, la programació cultural es va estrenar dijous passat amb ‘Laika’, un espectacle que rememora la història de la gosseta que va viatjar a l'espai dins del Sputnik 2 en 1957 i es va convertir en el primer ésser viu a orbitar al voltant de la Terra. L'Escenari Goril·la va obrir les seues portes el divendres a la vesprada per a ballar al ritme de la música de la formació valenciana Iruixa + Skargots i l’Espai Cultural va acollir l'obra ‘Cuál es mi nombre…?’, de la companyia andalusa DA.TE Danza.

L'última jornada del Mercat de Cultura Infantil d'Orpesa va comptar amb una fira d'associacions en la plaça Major a la qual es van sumar la Asociación de Voluntarios de Acogida Familiar (AVAF); Huellas Callejeras; Anabel Librería, Ilêwasi; Cruz Roja; la Asociación Contra el Acoso Escolar; la Escola de Danses Orpesa; i la Papelería Londres. Així mateix, el carrer Doctor Clarà va acollir la lectura d'Aurora Maroto Linares de ‘Cuentos con pan y pimientos’, les titelles de S.A Marionetas amb ‘Teatro Dom Roberto’, l'espectacle ‘Xano’, de la narradora oral Eva Andújar i la pianista Ester Andújar, i Rodamons Teatre va recordar les històries, contes i cançons que han marcat el quart de segle de trajectòria amb l'espectacle ‘25 voltes al món’.

Pel que fa a la programació de la plaça Major, la companyia de Vila-real Produccions Scura va representar ‘Vitamina’, obra que reivindica l'agricultura tradicional i la cura del medi ambient amb una mescla d'audiovisuals, malabars, música, endevinalles, cançons i coreografies. La vesprada del dissabte va tornar a ser el torn del protuguès S. A. Marionetas amb ‘Teatre Dom Roberto’ i l'espectacle ‘Cartoon Show’, un concert concebut especialment per al Mercat amb la presència dels instrumentistes de la Banda Jove de la Unió Musical d’Orpesa i del Combo de l'Escola de Música Metrònom que va servir per a acomiadar una tercera edició d’altura.

next