CASTELLÓ. El Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola, organitzat per l’Institut Valencià de Cultura i la Diputació de Castelló, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Peníscola, ha presentat la 28a edició, que tindrà lloc de l'1 al 9 d’agost al castell del Papa Luna i el Palau de Congressos de Peníscola.
Aquesta 28a edició proposa una programació amb vuit grans concerts al Castell del Papa Luna i un espectacle gratuït per a públic familiar, que tindrà lloc diàriament durant totes les dates del festival a la Casa de l'Aigua. A més, en l’edició d’enguany tornarà a obrir el festival una projecció de cinema amb entrada lliure.
També tindrà un paper protagonista el tradicional espectacle piromusical a la Platja Nord, a càrrec de la Pirotècnica Tomás de Benicarló, amb un programa musical dedicat a Vivaldi, el dimarts 1 d'agost a les 24.00 hores.
Des del 31 de juliol fins al 9 d’agost, també es podrà visitar a la Casa de l’Aigua de Peníscola l’exposició ‘Instruments en temps del Papa Luna en el 500 aniversari de la seua mort’, comissariada per Mara Aranda i Jota Martínez, propietaris de les peces exposades.
Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'Institut Valencià de Cultura, ha mostrat la seua satisfacció per una nova edició del festival. “Estem contents d'obrir una nova edició del festival
emblemàtic de l'estiu a Peníscola amb una programació tan variada i interessant, que no deixa cap públic desatès i que un any més permet un aproximament multidisciplinar a la música antiga i barroca amb propostes molt atractives, tant valencianes com de fora del nostre territori i també internacionals”.
El diputat de Cultura, Alejandro Clausell, ha reafirmat el compromís de la Diputació de Castelló per col·laborar amb municipis de la provincia i entitats autonòmiques “perquè el nostre territori siga epicentre de la cultura amb esdeveniments de qualitat i tan consolidats com el que acollirà a partir de l'1 d'agost un espai idíl·lic com és el Castell de Peníscola”. El diputat de l'àrea ha continuat dient que la institució
provincial “seguirà el camí d'oferir programacions culturals de gran nivell en diferents punts de la nostra província per a continuar fomentant el consum de la cultura i que aquesta arribe a tot el territori”.
Andrés Martínez, alcalde de Peníscola, ha destacat la col·laboració interinstitucional. “Aquesta cita anual amb la música antiga i barroca en el nostre municipi és un referent i compta amb un públic fidel, que valora extraordinàriament la singularitat de l'entorn en el qual se celebra cada actuació al Castell i l'altíssima qualitat de les propostes del programa; és, any rere any, exemple d'èxit de col·laboració entre les tres institucions”.
“Un any més, Peñíscola serà un dels punts de referència de la música antiga i barroca del nostre país, amb un festival que ja és un dels més reconeguts d'aquest repertori a nivell europeu. Estem en un any
d'aniversaris, amb els 600 anys de la mort del Papa Luna i els 400 aniversari de la mort de Gaspar Aguilar, i volem que aquesta 28a edició siga la de la unió a altres disciplines: aproximar-nos al repertori de la mà de grans intèrprets, com Amadine Beyer, Gli Incogniti, Carlos Mena, Jorge Prieto o Olga Iakushina, però obrint-nos també al cinema, l'òpera, el teatre i la dansa i gaudir de la millor música antiga i barroca en uns espais únics”, explica Leonardo Marqués, director artístic del festival.
La programació d’aquesta 28a edició del Festival Internacional de Música Antiga i Barroca de Peníscola combina propostes de proximitat amb grans noms internacionals i torna a incorporar un espectacle familiar, a partir de 6 anys que, en aquesta ocasió, és una visita guiada i un concert participatiu a càrrec de l’Ensemble Alfonsí: ‘Instruments i sons per a trobar i dansar’, que tindrà lloc cada dia del festival a les 20.30 hores a la Casa de l’Aigua, amb entrada lliure.
La programació del festival començarà el diumenge 30 de juliol amb la projecció de cinema al Palau de Congressos. L’activitat ‘Peníscola de cinema... barroc’ acollirà la projecció de la pel·lícula ‘Vivaldi, un
príncep a Venècia' (2006), de Jean-Louis Guillemon, amb entrada lliure.
El dilluns 31 de juliol tindrà lloc l'activitat gratuïta 'Obrint el festival' al Castell del Papa Luna, a càrrec de Delirium Música & La Floreta, amb una proposta escenificada de dansa i música titulada 'Danzas para dos reinas. Saraos, bailes y minuetes en tiempos de Felipe V'.
Dimecres 2 d'agost a les 22.30 hores, els valencians Capella de Ministrers, dirigits per Carles Magraner, arribaran al festival amb el programa 'Música grotesca'. El dijous dia 3 a les 22.30 hores, serà el torn del grup català Ensemble Contratemps, que posaran en escena l'òpera semiescenificada 'Atenaide', d'Antonio Caldara.
La formació madrilenya Délica Chambre Orchestra arribarà al Castell del Papa Luna el divendres 4 d'agost a les 22.30 hores amb 'Les quatre estacions de Vivaldi'. Des del País Basc, el contratenor Carlos Mena i el clavecinista Ignacio Prego aproparan fins al festival les 'Spheres' de Henry Purcell el dissabte 5 a les 22.30 hores.
El diumenge 6 d'agost serà el torn d'una de les propostes internacionals d'aquesta edició, el grup francès Gli Incogniti, dirigit per Amandine Beyer, amb 'The bread of life. Concerti grossi de Haendel i Corelli'. La proposta valenciana d'Amystis, guanyadors als Premis Carles Santos de la Música Valenciana 2022, arribarà a Peníscola el 7 d'agost a les 22.30 hores, amb el seu programa dedicat a 'Ribera i Navarro. Els mestres de Tomás Luis de Victoria'.
Per commemorar el 400 aniversari de la mort de Gaspar Aguilar, la formació valenciana Harmonia del Parnàs, dirigida per Marian Rosa Montagut, ha preparat el programa 'Edimión y la luna', que estarà a
Peníscola el dimarts 8 d'agost a les 20.30 hores. Per últim, aquesta 28a edició del festival es tancarà el dimecres 9 d'agost amb la segona proposta internacional de l'edició, els anglesos Alternative History Quartet amb un programa titulat 'Secret History. De Byrd a Sting'.
Cal destacar que el cartell de la 28a edició del Festival de Música Antiga i Barroca de Peníscola ha estat realitzat per l’estudi gràfic Juárez Casanova, de Castelló.
Les entrades dels vuit grans concerts es poden adquirir de manera anticipada. A partir del 29 de juliol, la venda d’entrades estarà disponible a la Casa de l’Aigua (Plaça de Santa Maria, Peníscola) de 10.00 a 14.00 hores, i de 17.00 a 20.00 hores, i els dies de concert serà al castell, de 21.00 a 22.30 hores. Tots els concerts de pagament tenen un preu individual de 12 euros, però es poden adquirir abonaments per als vuit concerts a 80 euros i per a cinc concerts, a 50 euros.
Les invitacions per als espectacles familiars es repartiran gratuïtament el mateix dia dels espectacles des d’una hora abans, als espais on tindran lloc els espectacles. Les invitacions per la projecció de cinema poden obtindre's al web del festival i també a taquilla física del Palau de Congressos una hora abans de la sessió.