CASTELLÓ. El jurista valencià Jose María Tomás i Tió va desenvolupar la carrera judicial a Eivissa, San Sebastià, Elx i València. Fa 30 anys va crear la Fundació per la Justícia, una organització sense ànim de lucre que treballa a favor dels Drets Humans i de la justícia social, per tal d'assolir una societat en pau, més justa, i més solidària. Esta entitat ha centrat els seus esforços en sensibilitzar la societat davant les injustícies i la vulneració de Drets Humans. L'àmbit geogràfic d'actuació ha estat tant Espanya com els països més desafavorits d'Àfrica, el Carib i el Pacífic.
Aquest professor de Dret Penal va oferir als assistents al sopar en l’hotel Jaume I alguns raonaments sucosos en vers a l’elecció dels membres del Poder judicial, les actuals polèmiques al voltant de l’amnistia, de la situació política actual respecte a l’administració de la justícia, devles resolucions de l’ONU referides a l’expulsió de la carrera professional al jutge Garzón i de les repercussions socials i econòmiques dels casos de corrupció quantificats en molts de milions d’euros.
En la seua xerrada va explicar la seua tasca com a president del Tribunal Internacional para la Aplicación de la Justicia Restaurativa en El Salvador, un país al que ha dedicat molts anys, i va contar alguns dels testimonis esgarrifosos que allà va recollir aquest organisme.
Aquest professor, qui ha participat en dos congressos mundials sobre la Mediació, dirigeix ara mateix un projecte d’accés a la justícia per als milers de refugiats ucraïnesos residents a la Comunitat Valenciana, recollint de forma reservada testimonis per a remetre’ls a la Cort Internacional Penal de La Haia, un tribunal que investiga els presumptes crims de guerra comesos per Rússia.