ha arribat fins a 6,5 metres de profunditat

L'UJI prova ja en aigües de PortCastelló el seu primer robot submarí

28/11/2024 - 

CASTELLÓ. El Port de Castelló ha acollit la primera prova experimental realitzada per l'equip d'investigació del Centre d'Investigació en Robòtica i Tecnologies Subaquàtiques (CIRTESU) de la Universitat Jaume I, en la qual s'ha provat amb èxit la comunicació sense fil entre un robot submarí teleoperat fins a 6,5 metres de profunditat i una altra unitat situada en la superfície.

La universitat pública de Castelló i PortCastelló van signar el mes de juliol passat un conveni de col·laboració en el qual l'autoritat portuària ha posat a la disposició del centre d'investigació les seues instal·lacions, com un entorn sandbox per a realitzar proves experimentals de la tecnologia que desenvolupen en diferents projectes d'investigació finançats amb fons públics. L'acord facilita també l'augment del Technology Readiness Level, una mesura que descriu l'estat de maduresa d'una tecnologia en desenvolupament, i afrontar nous reptes gràcies a l'accés a l'entorn marí.

L'assaig s'ha desenvolupat en horari de vesprada i nit en una zona delimitada de 20 m3 en el moll d'atracades oficials del port castellonenc i s'ha utilitzat un robot submarí amb umbilical i dos mòdems sense fils òptics VLC. A través dels mòdems, el robot ha enviat dades a l'estació de control habilitada en el moll amb dos ordinadors portàtils i s'han realitzat proves sobre l'amplada de banda i el retard de les comunicacions sense fils a diferents distàncies.

L'equip d'investigació, liderat pels investigadors Raúl Marín i Pedro J. Sanz, del Grup d'Investigació IRS Lab–Sistemes Interactius i Robòtics, integrat en el CIRTESU-UJI, ha agraït les facilitats i col·laboració del personal que treballa en l'entorn portuari, des del Departament de R+D de l'autoritat portuària fins a les forces i cossos de seguretat de l'Estat, perquè es duguera a terme l'experiment. 

L'Autoritat Portuària ha destacat, en paraules del seu president, Rubén Ibáñez, que aquest tipus de proves "reforcen el compromís de PortCastelló de col·laborar activament amb altres institucions i consolidar-se com un enclavament idoni per a desenvolupar prototips tecnològics i projectes innovadors en un entorn real com el port". Així mateix, ha assenyalat que els espais de col·laboració "impulsen l'activitat científica i el desenvolupament tecnològic, la qual cosa permet guanyar en competitivitat i crear noves oportunitats per a créixer i generar ocupació".

Noticias relacionadas