CASTELLÓ. L'última campanya d'excavacions arqueològiques, localitzada en la Cova dels Diablets d'Alcalà de Xivert, ja s'ha donat per finalitzada. La intervenció, que s'ha realitzat durant el mes de novembre passat, ha consistit en la detecció i recuperació de restes, pertanyents al Paleolític Superior Final, que demostren que els humans que van poblar la zona en aquell moment eren nòmades, usaven la cova com a refugi i subsistien de la cacera d'animals i de la recol·lecció. Les restes recuperades són majoritàriament puntes de projectil, utilitzades com a puntes de fletxa, i rascadors de sílex, que servien per a treballar les pells dels animals, així com restes dels animals caçats.
Comença ara un procés lent i meticulós, on les restes obtingudes seran estudiades i analitzades detalladament en laboratori, per a a poc a poc obtenir resultats molt més concrets sobre aquests grups humans del passat gaspatxer.
La campanya de 2024 s'inscriu en la nova etapa d'intervencions iniciada en 2020, en la qual després de més de 20 anys sense efectuar-se cap mena d'actuació, es van reiniciar les recerques arqueològiques en aquest important jaciment prehistòric de la Serra d'Irta.
Els treballs s'estan duent a terme gràcies a una col·laboració entre l'Ajuntament d'Alcalà de Xivert, el Servei de Recerques Arqueològiques i Prehistòriques de la Diputació de Castelló i del Laboratori d'Arqueologia Prehistòrica de la Universitat Jaume I, i amb els permisos corresponents del Parc Natural Serra d'Irta. La direcció dels treballs està a càrrec de Dídac Roman (UJI), Gustau Aguilella (Diputació) i Pablo Medina.
El regidor de Promoció Cultural, Javi Garcia Pitarch, ha destacat que "per al nostre Ajuntament, que es fa càrrec del cost econòmic, és fonamental continuar realitzant campanyes per a treure a la llum les restes existents en el nostre terme municipal i investigar per a continuar coneixent més sobre el nostre passat".