Hoy es 21 de julio

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | MOLÍ HOSPITAL s'ubica a UNA CONSTRUCCIÓ QUE DATA DE 1332

Rossell evoca el patrimoni industrial i agrícola a través del turisme rural

5/05/2024 - 

CASTELLÓ. Desconnexió, natura, traquil·litat. Són conceptes que genera el cervell quan processa l'expressió turisme rural. Però, de vegades, aquesta forma de viatjar pot anar acompanyada d'altres atractius, com el patrimoni i la història, les quals reforcen l'encant de les experiències que s'hi viuen. Una de les vivendes que inclouen aquest còctel de reclams és la casa rural Molí Hospital, ubicada al terme de Rossell en una finca de 50 hectàrees i amb 3.500 metres quadrats construïts, però sobretot, amb molta història.

Propietaris il·lustres

Els propietaris actuals del complex són Santiago Vidal Almuni i María Luisa Prades, mentre que el seu fill Santiago Vidal, és l'encarregat de gestionar la casa rural de categoria superior, ubicada en l'espai que ocupava l'antic molí de farina, del qual es tenen notícies des de l'any 1332, quan era propietat de l'Ordre de San Juan Bautista del Hospital de Jerusalén, que li va donar nom a l'edifici. Des d'aleshores fins ara ha passat per mans de nobles com Dionisio Gil de Liori; Joseph Aznar, qui va construir la fàbrica de paper adossada a l'actual zona residencial; Juan Bautista Loustau i Domènech, un important fabricant de paper de fumar que exportava a Mèxic i que va aconseguir que el rei Fernando VI canviara el nom de Fàbrica de Paper Molí de l'Hospital pel de Reales Fábricas de San José; o del Marqués de Ribas del Río Paraná, amb avantpassats familiars del virrei del Perú.

Precisament, propietat del marqués són les pintures murals modernistes que es poden veure al saló de la casa rural. "Són unes peces que s'han restaurat fa molt poc de temps i que ens transporten als viatges que va fer arreu del món", explica Santiago. Aquesta és només una de les peces exclusives que ofereix aquest habitatge, envoltat de natura i al costat del riu Sénia, emmig del parc natural de la Tinença de Benifassà i junt al parc natural dels Ports.

La iniciativa s'ha posat en marxa fa poc més de dos anys gràcies a les ajudes dels fons Leader que gestiona el Grup d'Acció Local Maestrat-Plana Alta que han possibilitat un procés en el qual s'ha rehabilitat una part de la casa palau, en concret 170 metres quadrats, com a habitatge turístic. Santiago explica que "sempre havia tingut la idea d'emprendre i portar ací turisme rural, perquè és una zona única i amb una gran història, ja que és un dels complexos de les seues característiques més antics i importants de l'entorn".

La casa té capacitat per a 16 persones i es combinen les comoditats del mobiliari amb un espai de parets de pedra que rememoren el pas dels antics propietaris. Al pati interior també s'ha construït una piscina integrada en la vivenda rural, la qual poden disfrutar les famílies que arrenden la casa. "La idea és atraure un turisme familiar que vulga tranquil·litat i estar en contacte amb la natura".

Una hípica i passejos a cavall

En aquest sentit, Molí Hospital també ofereix la possibilitat de realitzar rutes a cavall al voltant del riu i d'altres zones on es pot observar el paisatge de la natura i també els bancals d'oliveres que tenen exemplars centenaris, ja que el molí té integrada una hípica que també regenta Santiago. "Mon pare sempre ha tingut cavalls a la finca i sempre m'han agradat, per això em vaig traure el títol de monitor d'equitació i ara fa 13 anys vaig muntar una hípica, un servei que també poden contractar els clients de la casa rural".


Fins al moment, el gerent de l'habitatge rural està content amb el progrés de la iniciativa, ja que durant l'estiu està sempre ple i també durant molts caps de setmana. Quant la procedència dels clients, Santiago assenyala que sobre un 60% "són de la Comunitat Valenciana i al voltant d'un 40% de Catalunya". No obstant, a poc a poc, el Molí de l'Hospital és més conegut i comencen a arribar reserves de més lluny, com per exemple Biscaia.

Perspectives d'ampliació

Però el complex ubicat a Rossell està en constant evolució i l'objectiu és ampliar les places per a fer nit. Mentrestant, el que sí ofereix és una zona en la qual es poden realitzar qualsevol classe d'esdeveniment, com són aniversaris, bodes, comunions o batejos, i també reunions familiars o d'amics. 

Noticias relacionadas

next