ENTREVISTA amb la CAP DE LLISTA DE podem-eupv A les CORTS PER CASTELLÓ 

Saavedra: "Si guanyem força, el III Botànic farà les polítiques de la gent, no la que volen els poderosos"

"Només la possibilitat de que torne al Govern valencià, o a alguns ajuntaments, la dreta de la corrupció, el PP que ens ha robat a mans plenes, que va retallar drets socials i serveis públics, enriquint als amics… hauria de mobilitzar a l'electorat d'esquerres, a la gent que vol una política decent al servei del bé comú"

18/05/2023 - 

CASTELLÓ. Marisa Saavedra s'estrena en aquestes eleccions com a cap de llista de Podem-EU a les Corts per la circumscripció de Castelló. Ho fa amb la convicció que la seua experiència com a diputada nacional redundarà en benefici de la confluència amb uns bons resultats en les urnes el 28 de maig. La candidata defensa el paper de la convergència com a peça clau per a reeditar el Botànic. En aquest context, creu que la seua formació és l'única capaç de garantir polítiques que beneficien al conjunt de la població i no sols "als més poderosos". En conversa amb Castellón Plaza, Saavedra explica el seu projecte, demana a l'electorat d'esquerres que es mobilitze i reivindica un major pes de la província en el Consell.

-Què destacaria del programa polític?
-Nosaltres plantegem un canvi en el model productiu. És evident que la confiança en les forces cegues del mercat no ha portat el paradís que prometia. Les desigualtats estan augmentant, els rics, les grans corporacions imposen la seua llei sobre les necessitats i els dret de la gent. El plantejament que fan els neoliberals econòmics per eixir de les crisi sempre és el mateix: reduim les aportacions del que més tenen i retallem en els drets, en la riquesa i en els serveis de la gent que menys té. Això s'ha acabat. La majoria de la gent no vol això. És el moment dels serveis públics, de garantir més estabilitat a treballadors i treblladores, és el moment de la justícia fiscal, de que qui més té aporte més.

-Perquè la gent ha de votar a Podem-EUPV?
-Unides Podem-EU hem demostrat que estem en política per posar-la al servei de la gent, que espentem polítiques valentes, com les d'Habitatge del conseller Héctor Illueca, defensant el dret a la vivenda i posant límits als abusos dels fons voltor, que plantegem mesures de justícia fiscal, de control del preus dels aliments bàsics, posant límits a les grans corporacions que inflen els preus aprofitant la crisi obtenint beneficis indecents, o topar les hipoteques, límitant les pujades escandaloses i els beneficis extraordinaris dels bancs. Això és el que necessitem ara, i el que la gent està opinant de manera majoritària. Una altra cosa és el que diuen els grans mitjans de comunicació que tot ho fien a rebaixar els impostos, a que els de sempre tinguen molts de beneficis.

A nosaltres no ens tremolen les cames quan es tracta de limitar els privilegis d'uns pocs per beneficiar a les majories. Si Unides Podem-EU guanyem força, el tercer Botànic farà les polítiques que necessita la gent, no la que volen els poderosos que no es presenten a les eleccions però manen molt.

"Unides Podem-EU hem demostrat que estem en política per posar-la al servei de la gent. A nosaltres no ens tremolen les cames quan es tracta de limitar els privilegis d'uns pocs per beneficiar a les majories"

-Quins són els principals eixos de la seua campanya?
-Els principis de justicia fiscal i la necestiat de la intervenció pública en l'economia dona les eines per poder abordar els diferents problemes: atendre a la crisi de la industria ceràmica, sector essencial per l'ocupació que genera i la qualitat del producte. Volem impulsar, de la mà del sector i dels sindicats una transició que garantitze el seu futur. Avançar en polítiques que posibiliten que la gent del camp o de la pesca, activitats essencials per a la vida, puga viure del seu treball, rebent preus justos, garantint també la seguretat i la sobirania alimentària.

Atendre a l'equilibri territorial, assegurant que la ruralitat, les comarques i pobles del interior tinguen els serveis que necessiten i la possibilitat de viure i treballar allí. Enfortir la Sanitat pública a tot el territori, també a les comarques del nord i del interior, que pateixen serioses carències avui. I prendre molt seriosament la protecció del territori front a amenaces continuades com els macroprojectes i pràctiques depredadores i extractives… o la protecció de la costa, en la que, després de molts anys d'inacció, ja s’està avançant en aquesta legislatura.

-Creu que les d'aquest 28M seran unes eleccions d’alta participació?
-Crec que sí; només la possibilitat de que torne al Govern valencià, o a alguns ajuntaments, la dreta de la corrupció, el PP que ens ha robat a mans plenes, que va retallar drets socials i serveis públics, enriquint als amics… hauria de mobilitzar a l’electorat d'esquerres, a la gent que vol una política decent al servei del bé comú.

-En els anteriors comicis va concórrer com a cap de llista al Congrés, per què ara es presenta a les Corts?
-Des de Podem em van demanar assumir aquest repte, ja que volem revalidar el Govern progressista del Botànic, i amb més pes d'Unides Podem-Esquerra Unida. Per nosaltres ara és una prioritat, per continuar impulsant els canvis que necessita la nostra gent, les comarques de Castelló, i el País Valencià, davant els reptes que se'ns presenten: mediambientals, de justícia social i ocupació.

Vull, volem, aprofitar l'experiència d’aquesta legislatura, en la qual he portat la realitat de Castelló al Congrés, on hem impulsat lleis i mesures importants que han millorat la vida de la gent treballadora en una legislatura amb moltes dificultats: una pandèmia, un volcà, una guerra…

La candidata, durant l'acte amb la ministra d'Igualtat, Irene Montero.

"Les enquestes, sovint tenen una motivació política, amb nosaltres sempre volen traslladar la idea de que desapareixem. És realment el que volen, però crec que no els donarem eixa satisfacció" 

-Els sondejos mostren un descens de vots per a Podem, aconseguiran mantindre la representació en el parlament valencià?
-Quan em vaig presentar en 2019, en les dos convocatòries, en abril i novembre, les enquestes vaticinaven que no eixiria… i en les dos vam traure aquest escó, inèdit a l'esquerra del PSOE sense anar tota junta. Les enquestes, sovint tenen una motivació política, amb nosaltres sempre volen traslladar la idea de que desapareixem. És realment el que volen, però crec que no els donarem eixa satisfacció.

Els atacs de les clavegueres policials, judicials i mediàtiques han sigut incessants però son un greu atac a la democràcia que ha quedat impune: s'ha utilitzat diners públics, recursos policials judicials per perseguir sense raó amb proves inventades a una força política no només és legal sino absolutament honrada i decent.

Només podem apelar al sentit crític de la gent, a que vegen la nostra tasca -crec que molt important-, en defensa dels seus drets. Mantindrem la representació si la gent es fa la següent pregunta: Com estaríem si Unides Podem Esquera Unida no haguera estat al Govern de l'Estat i de la Generalitat estos anys?

El perfil baix del seu partit en la campanya i la falta de sintonia amb Yolanda Díaz, els pot passar factura en les urnes?
-Podem sempre ha treballat per la unitat de les forces progressistes i sempre ha oferit anar amb confluència amb altres forces. Unides Podem és una força molt important i s’ha construït amb la confluència amb EU i altres forces més a nivell estatal. Ha sigut molt positiva per canviar la política i guanyar drets, i ara tornem a fer-la. Altres partits hauràn d'explicar per què a nivell estatal diuen buscar confluències i ací no. Nosaltres ara ens presentem amb EU a les Corts valencianes i a més de 50 municipis, i continuarem treballant per la unitat de cara a les Eleccions Generals, per tindre més opcions de conformar governs de coalició progressistes, front al perill de que torne la dreta corrupta que va provocar tant de patiment social, retallant drets i serveis públics quan va governar.

Respecte a la campanya… nosaltres no tenim els recursos econòmics que tenen altres partits, a nosaltres no ens financen els bancs ni les grans corporacions... però això ens dona la llibertat de fer les propostes més valentes pensant en l'interés general, no li devem res a ningú! Tampoc tenim molts mitjans que ens tracten amb un mínim d'equanimitat a l'hora de valorar les nostres polítiques i els esfroços per comunicar-les.

"castelló Té que estar justament representada en el consell. tenim especificitats que s'han de tindre en compte i la realitat no sempre es veu de la mateixa manera des del cap i casal"

-Es consideren la clau per a reeditar el Botànic?
-Sí. Aspirem a un tercer Botànic amb Unides Podem-EU més forta, per consolidar avanços i impulsar els canvis estructurals que necessitem, en línia amb el que he explicat a les qüestions que em plantejeu. En definitiva som claus posar la política al servei del interés general, no dels grans grups de poder, i amb visió de futur.

En cas de seguir l'aliança d'esquerres en la Generalitat, el seu nivell d'exigència augmentarà respecte al repartiment de competències?
-Aspirem a tindre una correlació de forces on nosaltres tinguem més capacitat per incidir en les polítiques futures. En política, al final, és el joc de forces el que determina quant es pot exigir. Però no només conta la representació, sino la força social que tenen realment les idees que pretenem representar.

-Té aspiracions de ser consellera?
-No. I no tinc més que dir. Crec que tenim moltes persones amb perfils molt vàlids per donar-li a l'executiu valencià la força i la valentía que cal per les tranformacions que necesstiem

¿La província de Castelló ha de tindre un rol més rellevant en el Consell?
-Té que estar justament representada. Tenim especificitats que s’han de tindre en compte, i la realitat no sempre es veu de la mateixa manera des del cap i casal… com tampoc des de les capitals s'entén bé la ruralitat! El que és important és que s’incorpore i contemple tota la diversitat del territori.

Noticias relacionadas

next