GRUPO PLAZA

EMPRESAS DESDE EL INTERIOR | EPOWER TÉ COM A ÀREA D'INFLUÈNCIA EL MAESTRAT I EL SUD DE CATALUNYA

Sant Mateu estimula l'aprofitament de l'energia solar amb instal·lacions d'autoconsum

| 19/02/2023 | 3 min, 54 seg

CASTELLÓ. L'energia solar fotovoltaica i l'autoconsum estan, més que mai, de moda. L'impuls per part de les administracions, la reducció de despeses que suposa per a les famílies i la consciència mediambiental han suposat un increment de la demanda en la instal·lació de plaques solars arreu del territori. I no és una energia nova, ja que el primer prototip de panel solar el va inventar l'estatunidenc Charles Fritts l'any 1883 basant-se en el descobriment de l'efecte fotovoltaic del francés Alexander Bequerel, de l'any 1833, farà prompte 200 anys.

La necessitat de combatre el canvi climàtic potenciant les energies netes ha suposat la posada en marxa de mesures que han estimulat la seua demanda. I al voltant d'aquesta també han nascut empreses especialitzades en la instal·lació d'aquesta font d'energia. Un exemple està a Sant Mateu. Allí, Joseba Esteller, dedicat des de sempre a les instal·lacions elèctriques, va crear l'any 2021 la cooperativa ePower, especialitzada en el funcionament dels sistemes d'energia fotovoltaica. Esteller explica que quan estudiava "ja m'agradava el tema de l'energia solar i sempre m'ha interessat, de fet ja vaig treballar en instal·lacions a alguns masos abans de crear la nova empresa".

Des que va obrir les portes, la demanda ha sigut constant. “Ara hi ha un boom d'instal·lacions, ja que s'ha potenciat molt el tema de l'autoconsum per part de les administracions amb subvencions i també ha ajudat molt l'increment del preu de la llum en els darrers temps", conta Joseba. 

La majoria de les instal·lacions es posen en marxa a cases unifamiliars i a alguna xicoteta empresa, assegura el tècnic, i les persones que més demanden el canvi són gent d'edats entre 40 i 50 anys que tenen uns estalvis i busquen rendibilitat en la factura elèctrica, encara que també hi ha persones jubilades que aposten per les renovables. "Hi ha prou conscienciació pel tema de les energies verdes en la societat, però el que marca molt la decisió final de les famílies potser és més l'estalvi que suposa a mitjà termini", conclou.

Desbordats per la demanda

L'àrea d'influència principal d'ePower és la comarca del Maestrat. Vinaròs, Benicarló, Peníscola, Traiguera, les Coves de Vinromà, el mateix Sant Mateu i algun de Catalunya, com Amposta, són municipis on ja ha arribat el treball de la cooperativa que realitza tant instal·lacions d'autoconsum d'energia solar per a habitatges connectats a la xarxa elèctrica com instal·lacions aïllades, dirigides a cases on no arriba aquella. "Estem desbordats per la feina que hi ha en l'actualitat". El creixement ha sigut exponencial i la divisió d'instal·lació ja compta amb sis treballadors, tots ells residents a la comarca.

En aquesta època en la qual es vol donar una empenta a la producció d'energia solar, el disseny i la petició per a la creació de macroplantes és també una constant. En aquest punt, Joseba comenta: "Segurament a mi se m'escapen coses que no sé sobre aquests projectes, però crec que una de les virtuts que té l'autoconsum és la democratització del consum elèctric, ja que no està centralitzat i no està en mans d'empreses que controlen i monopolitzen el mercat com si ho estan les macroplantes".

També càrrega de vehicles... i gimnàstica

Una altra de les accions que realitza ePower és la instal·lació de punts de recàrrega per a vehicles elèctrics, sobretot, a vivendes unifamiliars, un fet destacat pel fet que ja hi ha data per a la finalització de la venda de cotxes de gasolina i dièsel, tota vegda que la Unió Europea ha avançat aquesta setmana que prohibirà la seua comercialització a partir de l'any 2035.

Aquesta cooperativa de caràcter familiar ha anat incrementant el seu volum de treball en aquests dos anys d'existència i compta amb la particularitat que té també una línia de treball totalment diferent a la de les instal·lacions elèctriques. La divisió d'esports, en la qual participen Mary Esteller i Noa Ros, tia i cosina de Joseba, s'encarrega d'organitzar cursos de gimnàstica rítmica a diverses escoles de les zones rural, amb l'objectiu de promocionar aquest esport. Totes dues compten amb molta experiència en el món de la gimnàstica rítmica, tant que Noa va ser campiona d'Espanya l'any 2019 i membre de la selecció espanyola des de 2016 fins a 2019. Els municipis on imparteixen les classes són Traiguera, Sant Mateu, Vall d'Alba, Cabanes, Morella, Albocàsser i Les Coves de Vinromà.

next