Hoy es 16 de diciembre

l'espai acull a cinc companyies perquè desenvolupen les seues obres

'Somiatruites' atrapa la creació teatral que s'origina a les grans ciutats i la du fins a Sant Mateu

2/11/2023 - 

CASTELLÓ. Es pot parlar del canvi climàtic de moltes maneres i des de molts llocs diferents. Des de la mateixa ciutat, causadora dels nivells més alts de la contaminació atmosfèrica. O des del món rural, on molts dels recursos naturals s'estan veient afectats. La companyia de teatre La Canadiense ha escollit Sant Mateu, un petit poble de Castelló, per a investigar les problemàtiques mediambientals i portar-les així a escena. A principi de mes, van fer una residència tècnica a l'auditori municipal i també han pogut treballar en Somiatruites, un espai dedicat a la creació artística. Aquest mes, del 13 al 19 de novembre, tornaran per a treballar amb alumnes del col·legi de Les Coves de Vinromà.

"Sempre ens n'anem a la ciutat per a nodrir-se de cultura, però al món rural també hi ha gent amb un nivell cultural molt elevat", afirma Elisa M. Matallín, de Somiatruites. La valenciana porta cinc anys com a mediadora cultural i ha treballat, entre d'altres, amb l'IVAM o el Consorci de Museus, així com en projectes com 'Graners de creació', un programa de residències escèniques impulsat per la Generalitat dins de 'Cultura Resident' i que ha volgut apropar ara a Sant Mateu, convertint-lo en seu de moltes d'aquestes creacions.

Des de Somiatruites reben a diferents companyies de teatre perquè desenvolupen el seu treball. Moltes de les quals arriben gràcies a aquesta iniciativa. "Tant la meua parella - que treballa en Albocàsser- com jo, pensàrem que seria bona idea crear un espai de residències al poble on no sols donarem suport espacial, sinó també mediació entre el poble i la companyia. Així si aquesta vol, per exemple, pot fer un treball de camp, proposant als veïns que participen en la creació o que vegen els assajos per rebre altra opinió", explica Matallín.

No es tracta, doncs, d'oferir únicament un espai tancat on crear, sinó que també s'anima a aprofitar la resta d'espais del poble, per entrar en contacte amb el veïnat. "Està bé fer passejades pel poble i trobades amb la gent. Quan va vindre la companyia La flor de bip necessitaven fer una escenografia de fusta i van anar a parlar directament amb el fuster. Açò també provoca una resposta molt bona del mateix poble", assenyalen des de Somiatruites.

Una utopia basada en la crisis climàtica

En el cas de La Canadiensa, conta la mediadora, que faran una acció performativa el diumenge 19, junt amb els escolars, per a "visibilitzar la problemàtica ocasionada per la futura megaplanta fotovoltaica que destruirà 470 hectàrees del terme municipal i que afectarà a més de 13 municipis en un futur bastant immediat".

2030, així es diu l'obra en desenvolupament de La Canadiense. Una "utopia en construcció" sobre com superar la crisi climàtica. "Un altre món és possible, un món en el qual hem aprés a combatre les relacions imposades pel capitalisme globalitzat. Aquesta obra recull ideals, alternatives, desitjos, ferramentes d’organització i testimonis de lluita. El primer pas per a véncer la por i passar a l’acció", expliquen des de la companyia, que a més d'amb aquesta s'ha posat en contacte amb altres col·lectius activistes climàtics a l'estat espanyol per a nodrir-se de les persones a peu de carrer afectades directament per la desestabilització dels ecosistemes que habiten.

Després del seu pas per Sant Mateu, l'obra acabarà de perfeccionar-se fins a la seua estrena en 2024 al teatre El Musical en València.

Més residències al poble

I a banda d'aquesta, l'espai espera més companyies teatrals. La jove Encara No Té Nom ha demanat fer una residència tècnica del 24 al 30 de novembre. I en paral·lel, estarà la ballarina Inka Romani treballant una peça que mescla el fandango amb la dansa urbana. Curiosament, conta Matallín que el fandango és la dansa tradicional del poble, per això no va dubtar a acceptar el treball. També en aquestes dates aplegarà el Colectivo Mad, amb una peça de teatre japonés.

En total cinc companyies recalaran fins a finals d'any. La primera fou La flor de bip, la qual estava centrada en una obra que gira al voltant dels smartphones i com les nostres relacions canvien a causa d'ells. "La companyia va crear un grup intergeneracional al poble i va anar treballant amb ells i elles per a treure informació. Va ser molt dinàmic".

Confessa la cocreadora de Somiatruites que imaginava un començament menys frenètic per a l'espai, però ha sigut gràcies a la iniciativa de Granes de Creació que s'han convertit prompte en un referent on crear. "No sabem si en un futur vindran tantes companyies, però aquesta és casa nostra i continuarà oberta a tot el món", assenyala Elisa.

En qualsevol cas, afirmen que des de l'Ajuntament de Sant Mateu estan molt interessants en continuar la iniciativa. "Actualment, ens ajuden cedint gratuïtament l'auditori, la qual cosa és important. Però si en un futur s'involucren més, genial".

Noticias relacionadas

next