LA FIRMA IMPULSA L'ACCÉS INCLUSIU A LA INFORMACIÓ DIGITAL

La 'spin-off' de la UJI SemanticBots rep el Premi a l'Emprenedoria de COPE Castelló

25/07/2023 - 

CASTELLÓ. SemanticBots, empresa fundada en 2017 com a spin-off de la Universitat Jaume I de Castelló dedicada al disseny i desenvolupament de plataformes conversacionals inclusives basades en chatbots amb intel·ligència artificial, ha rebut el Premi a l'Emprenedoria de COPE Castelló.

L'objectiu principal de la spin-off és perfeccionar els processos d'accés i gestió de la informació digital de clients, turistes o ciutadans. També ofereix productes innovadors per a cobrir tots aquells processos interns d'organismes i empreses que poden veure's beneficiats, per exemple, amb la implementació de sistemes d'automatització, la segmentació de dades, o la predicció i recomanació. 

Les companyies i entitats que apliquen aquests sistemes aconsegueixen una major productivitat, gràcies a una gran eficiència i eficàcia en els processos, millorant els resultats amb un considerable increment en l'adaptació a les necessitats dels clients i dels seus usuaris. Per a adaptar-se i cobrir aquestes necessitats, la tecnològica castellonenca incorpora una metodologia pròpia, personalitzada per a cada client, que s'inicia mitjançant una auditoria i el posterior desenvolupament del producte.

La implementació d'aplicacions basades en intel·ligència artificial i Big Data són una necessitat per a les empreses i organismes que aspiren millorar els seus nivells de digitalització i automatització en diferents àrees. Per a poder fer costat a les companyies i entitats, SemanticBots compta amb experiència, productes i un gran equip de professionals amb amplis coneixements en el desenvolupament d'aquestes noves tecnologies.

SemanticBots i la plataforma sayOBO

SemanticBots és una spin-off promoguda per personal investigador en sistemes d'intel·ligència artificial i Big Data del grup TKBG (Grup de Bases de Coneixement Temporal), al costat d'emprenedors de la província de Castelló. L'any 2019, la tecnològica castellonenca va començar a desenvolupar els seus productes sota criteris d'investigació i innovació responsable. 

Aquesta forma de treball, els va permetre analitzar el camp dels sistemes conversacionals aplicats a l'accessibilitat, i fruit del suport i aportació de coneixements de persones amb discapacitat en aqueixes investigacions, van aconseguir desenvolupar sayOBO. Es tracta d'una plataforma conversacional, que té com un dels seus objectius principals reduir la bretxa digital, fent un salt qualitatiu a l'accés digital a tota la informació, i aconseguint que aquesta siga més senzilla, útil i instantània per a la societat. 

Amb l'aplicació de sayOBO es facilita a les empreses i entitats el seu avanç per a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda de l'Organització de Nacions Unides (ONU), associats a l'ús de la intel·ligència artificial en els processos, fent-los molt més sostenibles per a la societat.

La plataforma sayOBO va ser dissenyada per SemanticBots gràcies a la col·laboració de persones amb discapacitat junt al grup d'investigació TKBG (Grup de Bases de Coneixement Temporal) de la Universitat Jaume I, experts en intel·ligència artificial i Big Data i especialitzats en el desenvolupament de plataformes conversacionals (chatbots) basades en intel·ligència artificial inclusiva. 

sayOBO també està adaptat per a persones amb discapacitat visual i persones majors, amb un sistema d'intel·ligència artificial inclusiu que habilita el text escrit a les característiques requerides per l'usuari, creant una interfície específica a l'instant i contestant en diferents idiomes. A més, evoluciona la seua base de coneixement, adaptant-se als usuaris, a mesura que interactua amb ells.

Reconeixements a la labor de SemanticBots

La tecnològica castellonenca ha participat en multitud de congressos nacionals i internacionals relacionats amb el turisme inclusiu, la sostenibilitat i l'accessibilitat. En ells, ha pogut presentar tots els projectes d'intel·ligència artificial que ha anat implementant amb diferents empreses i organitzacions, com són iniciatives per a destinacions turístiques intel·ligents, educació, serveis socials, administracions públiques, smart cities o salut.

SemanticBots va rebre en 2020 el premi d'Onda Cero Castelló en la categoria «Internet i Noves Tecnologies» pel desenvolupament i aplicació de sayOBO. En 2021 l'empresa tecnològica va obtindre el premi d'Onda Cero Castelló en la categoria «Ciència i Investigació», així com el premi «Premi al Bé Social» de la l'Associació Catalana d'Intel·ligència Artificial (ACIA). 

Aquest any 2023 ha estat premiada per COPE Castelló amb el «Premi a l'Emprenedoria», en reconeixment a seua bona faena, passió i dedicació al sector de la intel·ligència artificial.

next