Hoy es 26 de diciembre

Les Jornades d’Ètica de la Investigació a l’UJI han comptat amb la participació de l’ex-ministre

Subirats: "Les universitats tenim que aportar amb evidències que contribuïm al benestar del país"

26/09/2024 - 

CASTELLÓ. Les Jornades anuals d’Ètica de la Investigació, que enguany se celebren del 25 al 27 de setembre de 2024, marquen el cinquè any consecutiu d'aquest esdeveniment organitzat pel Vicerectorat d'Investigació de l'UJI. Per a aquesta edició, el programa inclou una varietat de conferències de gran rellevància, entre les quals destaquen la sessió inaugural de Pastora Martínez Samper (Universitat Oberta de Catalunya), que va parlar sobre «CoARA i la reforma de l'avaluació de la investigació. Què podem fer des de la Universitat?», la xerrada d’avui de Joan Subirats i la sessió de clausura a càrrec d'Enrique Orduña (Universitat Politècnica de València), que tractarà el tema «Ètica i transparència en les mètriques alternatives d'avaluació científica» demà divendres 27 de setembre.

L'ex-ministre d'Universitats, Joan Subirats, ha estat el protagonista de la sessió d'aquest dijous titulada «Els dilemes de la recerca enfront d'un món en transformació: Universitat i societat en el canvi d'època», en la qual ha reflexionat sobre els reptes ètics i les obligacions que afronten les investigacions que venen des de les universitats i que han de beneficiar la societat amb resultats i evidències. «Les universitats tenim l’obligació d’aportar amb evidències que estem contribuint al benestar d’aquest país» ha manifestat. 

A més, ha subratllat que «hi ha tot un canvi a Europa que apropa ciència i societat perquè trobem l’oportunitat de millorar els problemes que estem vivint». La rectora de la Universitat Jaume I de Castellón, Eva Alcón, qui ha acompanyat Subirats durant la seua conferència ha destacat que aquestes Jornades són «una mostra del compromís que tenim a l’UJI per fomentar la qualitat en la investigació».

Les  Jornades d'Ètica de la Investigació s'han convertit en un esdeveniment clau en l'àmbit acadèmic, fomentant el debat sobre la funció social de les universitats i el rol dels investigadors en la creació d’un coneixement obert i accessible. Aquestes jornades estan dirigides per Ramon Feenstra, del Departament de Filosofia i Sociologia, i Laura Bernal, de l’Oficina de Cooperació en Investigació i Desenvolupament Tecnològic (OCIT); amb la col·laboració de la Càtedra de Transparència Pública, el suport de la Generalitat Valenciana i la coorganització de l'Escola de Doctorat. Aquesta iniciativa forma part de les accions periòdiques de divulgació i formació impulsades pel Vicerectorat d'Investigació, en col·laboració amb el projecte europeu Catàlisi, centrades en l'ètica de la investigació.

Noticias relacionadas

next