Els projectes de les artistes en Gabinete de Dibujos i Set Espai d'Art els valen els premis a millor exposició i artista destacada en Obert València 2023
VALÈNCIA. Obert València, l'esdeveniment d'obertura de temporada de les galeries d'art contemporani, va fer el passat divendres el tir d'eixida a la seua edició de 2023 amb la inauguració de les diferents propostes expositives que esguitaran el mapa cultural de València en les pròximes setmanes. La cosa va d'art, sí, però també de premis, perquè no hi ha Obert València sense els tradicionals premis d'adquisició, un palmarés que anima el circuit galerístic local i en el qual dos signatures ixen reforçades: Tania Blanco i Laia Abril.
El jurat ha destacat Confiscacions. 36 somnis d'una nit d'estiu, un projecte de Tania Blanco per a Gabinete de Dibujos, com a Millor Exposició de l'esdeveniment, un premi que concedix en este cas la Generalitat Valenciana. Blanco presenta en la galeria una instal·lació —i una acció performativa— que imagina la col·lectivització de les empreses més lucratives d'Espanya (les 35 de l'IBEX i una cadena de supermercats), en un projecte que es presenta com “una sort de sàtira política que explora els límits de la justícia redistributiva en el context d'una democràcia com l'actual, que reduïx els drets socials i les garanties laborals”, relaten des de la galeria.
Per la seua part, l'Ajuntament de València ha premiat com a Artista destacada a la catalana Laia Abril. L'artista, que recentment va rebre el Premi Nacional de Fotografia, concedit pel Ministeri de Cultura i Esport, presenta en la galeria Set Espai d’Art l'exposició On Healing, un projecte que naix d'una de les sèries més personals i inèdites de la creadora, Silent Song, una visualització abstracta d'una cançó composta per les freqüències que l'artista no pot sentir a causa de la seua pèrdua auditiva.
Així es va revelar en un acte de presentació que va acollir l'Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), que va comptar amb la participació de la directora del centre, Nuria Enguita; la presidenta de l'associació de galeries (LaVAC), Rosa Santos; el Cap de Patrimoni de l'Ajuntament de València, Javier Martí; l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, que és municipi que acull una exposició col·lectiva en la qual participen diferents galeries associades, i la nova Directora de Patrimoni Cultural, Pilar Tébar, qui va subratllar la labor d'un Obert València que “dona idea de la riquesa cultura que té” la ciutat.
Pel que respecta als diferents premis d'adquisicions, la Fundació Hortensia Herrero, que en unes setmanes obrirà les portes del seu centre d'art, ha adquirit dos obres de Toño Barreiro de la galeria Shiras, artista del qual també ha adquirit una obra Makma. La col·lecció DKV ha adquirit una obra de Vicky Uslé de House of Chappaz, l'exposició d'obertura del curs de la qual està protagonitzada per Ovidi Benet, mentres que l'empresa Gandia Blasco ha adquirit una obra d'Adrián Jorques, que presenta en Galeria Vangar el projecte Darrere de cada cosa. També la Fundació Juan José Castellano Comenge ha seleccionat una obra de Jorques, a les quals suma cinc d'Hernández Mompó, de la galeria Benlliure.
La Fira Mart de Castelló ha triat una obra de la galeria Rosa Santos de l'artista Elena Aitzkoa i una altra d'Óscar Seco de la galeria La Merceria; les adquisicions de la col·lecció L'Escala han sigut una obra de Tania Blanco de Gabinete de Dibujos, una altra obra de Laia Abril, de Set Espai d’Art, i una altra de de Rosa Santos de l'artista Elena Aitzkoa. La Col·lecció Kells, per la seua part, ha adquirit una obra de l'artista Shirin Salehi, de la Galeria Ana Serratosa, i una altra de Laia Abril de Set Espai d’Art. Finalment, la col·lecció recentment incorporada a l'esdeveniment, Biohub Life Sciences Collection, ha adquirit l'obra Artefacte de la corunyesa AnaRod.
Més bones notícies per a les galeries valencianes, perquè des del Centre d'Art Hortensia Herrero (CAHH), que obrirà les seues portes al públic el pròxim 11 de novembre, s'ha anunciat que dedicarà una de les seues sales a Obert València. En concret, el CAHH exposarà en una de les seues estances una selecció de les obres adquirides al llarg dels seus deu anys de col·laboració amb este esdeveniment, en el qual ha adquirit 23 obres de 17 artistes.
“Hortensia Herrero porta ja molts anys implicada en l'esdeveniment d'Obert València, visitant personalment les galeries per a conéixer noves propostes i artistes. Coincidint amb esta edició de 2023, i mancant mes i mig perquè el Centre d'Art Hortensia Herrero òbriga les seues portes, volem anunciar que una de les seues sales es dedicarà a exposar una selecció de les obres que s'han anat adquirint al llarg dels anys. És una manera d'homenatjar la labor que realitzen les galeries de València i als artistes que representen”, va explicar Javier Molins, director artístic del Centre d'Art Hortensia Herrero, després d'anunciar les adquisicions d'enguany.
La col·lecció Hortensia Herrero, que serà amb la que òbriga al públic el Centre d'Art contindrà obres d'artistes de la talla d'Andreas Gursky, Anselm Kiefer, Georg Baselitz, Anish Kapoor, Mat Collishaw, Jean Dubuffet, Eduardo Chillida o Jason Martin, a més dels artistes amb els quals ja havia treballat la Fundació en anys anteriors, a través d'exposicions temporals, com Jaume Plensa, Manolo Valdés, Julian Opie o Tony Cragg.
Aquesta selecció d'artistes forma part de la col·lecció privada d'Hortensia Herrero, presidenta de la Fundació i mecenes del projecte, una col·lecció que compta amb l'assessorament artístic de Javier Molins, que ha ocupat càrrecs com el de director de la Galeria Marlborough de Madrid i Director de Comunicació i Desenvolupament de l'IVAM i és autor i coordinador de les publicacions Artistas en los campos nazis, Grandes artistas: La mirada de los descendientes i El arte de coleccionar. D'igual forma, ha comissariat més de trenta exposicions d'artistes com Pablo Picasso, Joan Miró o Sean Scully.
Potser t'interesse