Hoy es 13 de enero

L'associació rendeix tribut al guitarrista en el seu dia, este diumenge, al cementeri de Sant Josep

Tàrrega 'torna a la vida': Antoni Ripollés i 'Viure la Mort' recuperen la memòria del músic en un recital

10/12/2024 - 

CASTELLÓ. El polifacètic so de la guitarra clàssica posa música a la història d'Espanya a través dels temps; des d'abans fins i tot de les conquestes i reconquestes que es van produir en el territori de la península Ibèrica fa segles. Si bé el seu accés a la zona es debat entre civilitzacions mediterrànies, de romans a àrabs; l'instrument i la música que produeix en esquinçar les seues cordes vertebra la trajectòria contemporània del país. Al llarg d'ella, existeixen virtuosos que, solament amb la seua habilitat en el maneig, aconsegueixen l'improbable, que la guitarra 'parle' per si mateixa. D'aquesta manera, sense necessitat d'acompanyament, l'instrument, unit al seu amo, radica en una forma d'expressió bella i sentida. Entre aquests prodigis, en la segona meitat del segle XIX va sobreeixir Francesc Tàrrega. El compositor nascut a Vila-real, pare de la guitarra moderna, va deixar un llegat de creació i innovació que ara es reconeix en la seua terra natal i a nivell internacional.

Així, aquest diumenge, en coincidència amb l'aniversari de la seua defunció en 1909, la programació cultural de diverses localitats de la província s'ompli amb actes en homenatge al músic. D'una banda, la XII Setmana Tàrrega prepara durant aquests set dies a Vila-real dosis de música, cultura i activitats didàctiques per a enaltir i donar a conéixer la figura del guitarrista local. D'altra banda, el propi 15 de desembre, l'associació cultural Viure la Mort realitza un tribut obert a Tàrrega a partir de les 10.30 en el cementeri de San José de Castelló, lloc on descansen les restes del compositor. L'entitat s'uneix al guitarrista castellonenc Antoni Ripollés, qui des de fa anys, en solitari, visita la tomba del mestre i reprodueix les seues partitures en el seu honor. Sota el guió i la direcció de Queta Ródenas, un elenc de més d'una desena d'actors recuperarà la memòria del virtuós i explorarà els passatges més importants de la seua vida.

Tàrrega, en la memòria

La música teixida per Tàrrega en la seua guitarra es recolza en una tècnica pionera capaç de dibuixar i descriure els contorns d'uns sentiments profunds i commovedors. La revolució dels seus canvis, desplegada en obres recordades encara hui - Records de l'Alhambra o Capritx àrab - estira el seu art des de l'habilitat per al so fins a les melodies atractives. D'aquesta manera, el músic va delegar el seu avançat coneixement en una labor de pedagogia necessària per a guardar el seu llegat amb tot just 30 anys d'edat. En aquest sentit, el prodigi va establir un llinatge que s'estén en les notes d'altres compositors locals com Daniel Fortea o Matilde Salvador. "Atés que es tracta del Dia de Tàrrega, acudirem a retre-li homenatge en la seua tomba", explica Queta Ródenas, historiadora i creadora de Viure la Mort, que recorda altres itineraris 'musicals' duts a terme per l'associació en el cementeri.

Antoni Ripollés, en un homenatge

A aquest efecte, comenta Ródenas, la teatralització reunirà el propi guitarrista al costat de la seua família més pròxima; inclosos la seua dona, la seua filla o el seu germà, també músic. A més, la resta de compositors enterrats en el cementeri 'assistiran' a la celebració. Concretament, apart del vilarrealenc, entraran en escena Fortea, Salvador, Vicente Asencio, José García Gómez - autor del Rotllo i canya - Evaristo Sábat i el seu pare Emilio; Rafael Balaguer o la cantaora Lola Cabello. "Aniran allí, el felicitaran pel seu dia, li portaran una flor i li demanaran que toque una peça a la guitarra", detalla. En aquest punt, Antonio Ripollés reproduirà les partitures que li sol·liciten la resta d'autors. "Passaran i es parlarà un poc de cadascun, amb la perspectiva sempre posada a Tàrrega", assegura la fundadora de Viure la Mort.

Un recital selecte i solemne

La col·laboració entre Ripollés i Viure la Mort ha donat els seus fruits en altres ocasions. Així, l'intèrpret ha participat en diverses rutes temàtiques de l'associació, com la de músics o arquitectes de Castelló. Per compte propi, el guitarrista i també professor de Música a la Universitat Jaume I, ha retut homenatge a Francesc Tàrrega al costat del seu panteó en l'aniversari de la seua mort. "El que fa sempre, tots els anys, és anar i tocar-li en solitari; ara hem volgut acompanyar-li", indica Ródenas. "L'objectiu és donar a conéixer el seu nom i que té un Dia internacional, ja que molta gent ho desconeix", apunta. Quant al recital en si mateix, es compon de "més de cinc cançons, algunes amb la signatura de Tàrrega i altres que compositors li han dedicat a la seua figura".

Així mateix, l'equip d'actors de Viure la Mort es desplegarà per a explicar diferents moments de la vida del mestre. L'associació atorga la rellevància que mereix la seua figura com a guitarrista reconegut; però no es deté únicament en eixa faceta, sinó que també aporta anècdotes d'acord amb una fi més "amena" per al públic general. En aquest sentit, un passatge detalla, per exemple, com al músic se li va enterrar fins a tres ocasions - primer a Barcelona, on va morir; abans de ser traslladat a Castelló en 1915 i de nou a un mausoleu en 1961. D'aquesta manera, l'entitat cultural i Antoni Ripollés rendiran un sentit homenatge aquest diumenge en el cementeri San José de Castelló a Francisco Tàrrega, un geni de la guitarra crucial per a comprendre la història de la música i la guitarra clàssica des del local fins a l'internacional.

Noticias relacionadas

next