empresas desde el interior | D'ARMELA POSA L'ACCENT EN L'ALIMENTACIÓ SALUDABLE I LA SOSTENIBILITAT

Tírig trau partit als productes gourmet elaborats de forma artesanal amb base d'ametlla i l'oli

12/09/2021 - 

CASTELLÓ. A l'igual que les figures de les pintures rupestres del barranc de la Valltorta transmeten una manera d'entendre el món dels habitants del neolític, l'actual dibuix de les muntanyes del seu voltant dissenyades també per les mans de l'home, amb zones abancalades plenes de cultius de secà i diversos camins on la pedra en sec s'erigeix com a protagonista, també expressa una forma de viure de la societat de finals del segle XIX i del conjunt del segle XX. Un sentiment que està condensat en D'Armela, una empresa nascuda i ubicada a Tírig l'any 2017 i que aposta per donar-li un valor afegit als productes del secà com les ametlles o l'oli. La companyia defineix els ametlers i les oliveres com a testimonis d'on venim, però també innova i ofereix aliments fermentats basats en plantes.

El seu cap visible és Ferran Monferrer, qui explica que D'Armela "és un projecte familiar lligat al territori que té la seua producció al mas d'En Torres", el qual ha arribat fins ara "després d'una història d'adaptació i de reinvenció i que sobretot té com a objectiu consolidar Tírig com a lloc de residència i on viure". Així, D'Armela és una iniciativa "amb la qual volem combatre la desertització i la despoblació, ajudant a mantindre els cultius i la biodiversitat del Maestrat", assenyala Monferrer.

29 hectàrees, 150 oliveres i 6.500 ametlers. No són només xifres, són la base de l'empresa que dirigeix Ferran i amb la qual, segons diu, "hem passat de moure tones a tractar cada grapat dels nostres productes amb la delicadesa dels artesans". Perquè el fet diferenciador de la firma és la seua vocació de transformar i donar un valor afegit en el seu obrador als productes que venen de la terra per a ser consumits a la taula directament de mans del productor.

18 referències creades a partir d'ametla i oli

Actualment, Monferrer i el seu equip elaboren de forma artesanal al seu obrador 18 referències creades a partir d'ametla i oli, que són la base de l'empresa. Un exemple de la seua producció són les cremes d'ametla -una natural i una altra torrada-, dos patés vegans -un de crema d'ametla amb tomata seca i l'altre amb olives-, quatre tipus d'ametla marcona torrada, sis tipus d'oli condimentats amb diferents espècies i herbes i quatre formatges vegans de recent creació. Monferrer explica que el formatge vegà "és un producte que té com a base principal l'ametla, l'arròs i els cigrons, i encara que el sabor obtingut després és molt semblant al del formatge gràcies al procés de fermentació i al resultat final de la digestió de les bactèries que participen en ell, la textura no té res a veure".

Tota la feina realitzada a D'Armela mira de cara conceptes com sostenibilitat, aliments naturals  o saludables; i des del seu obrador potencien el caràcter dels productes i minimitzen el processament i els tractaments per a destacar la seva essència. A més, el seu gerent assegura que la filosofia de l'empresa "està inspirada en els principis de l'economia del be comú" i també té com a preocupació "l'impacte socioeconòmic de l'activitat en l'entorn".

Créixer abans de Nadal

L'empresa de Tírig comercialitza el seus productes en locals i negocis gourmets de la província de Castelló, encara que també compta amb una tenda on line que, al mateix temps, es posiciona com un aparador davant del consumidor. De moment, "estem a uns pocs establiments, però la idea és que per a l'època de Nadal estiguem ja a més tendes", conclou Ferran Monferrer. D'Armela té ara dos línies de treball: el producte de proximitat, de qualitat i gourmet; i la plant-based dirigida al mercat vegetarià i vegà. "La comercialitzem amb la marca Lovveg i continua sent producció artesanal, Km 0 del Maestrat, però posem l’accent en les propietats funcionals, més enllà de la composició nutricional", descriu Monferrer. 

D'Armela és una de les marques integrades dins del paraigua Castelló Ruta de Sabor de la Diputació i que durant tota la pandemia ha tingut que patir les conseqüències del confinament i de les restriccions implantades. Així, aquest estiu han organitzat diversos tasts a l'obrador amb l'objectiu de rebre directament el feed-back dels consumidors davant els nous sabors. Per la seu de la firma han passat vora 100 persones. "Són passos amb els quals es vol seguir dinamitzant la vida dels  pobles i la reversió de la despoblació", conclou Ferran Monferrer.

Noticias relacionadas

next