al voltant de la gestió, la formació la investigació i la relació amb la societat

L'UJI alinea la seua responsabilitat social amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

24/10/2023 - 

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I ha presentat aquest dimarts el seu primer Pla de Responsabilitat Social orientat als Objectius de Desenvolupament Sostenible (Pla RSU-ODS UJI). L’acte ha comptat amb la participació de la rectora Eva Alcón; la vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat, Elsa González, i el vicerector d’Infraestructures i Sostenibilitat,  Vicent Cervera.

El Pla RSU-ODS UJI s’estructura al voltant de quatre dimensions vinculades a les funcions universitàries: governança i gestió; formació; investigació i transferència i relació amb la societat i lideratge. El desenvolupament d’aquesta estratègia institucional s’articula en 13 objectius estratègics, 38 línies d’acció i 173 accions per a desenvolupar fins el 2026. A més, conté 53 indicadors per a avaluar la manera en la qual la Universitat respon als impactes econòmics, socials i mediambientals que genera i com contribueix com a actor clau de l’Agenda 2030.

La rectora, Eva Alcón, ha destacat que "amb la presentació oberta del Pla volem transmetre a la societat el compromís de l’UJI amb la sostenibilitat en la seua triple vessant ambiental, social i econòmica. Però, a més, també donem resposta al compromís que recull el Pla d’Acció de Govern de fomentar la responsabilitat social, governança i gestió sostenible dels recursos".

Resultat d'un procés d'anàlisi

La vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat ha detallat que el Pla RSU-ODS UJI 2023-2026 és el resultat d’un procés d’anàlisi, participació i disseny estratègic que s’ha estès al llarg de set mesos i en el qual han participat més de 100 persones representants de tota la comunitat universitària: estudiantat, personal docent i investigador i personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis, així com  associacions UJI. 

A més, també ha comptat amb l’acompanyament de la consultora Esfera Social en algunes de les fases d’elaboració. Per al disseny, ha estat molt rellevant l’avaluació d’altres documents estratègics, com el Pla UJI-ODS 2023 i el Pla d’accions per a la sostenibilitat i contra el canvi climàtic, que han permés analitzar el camí recorregut, i identificar esforços i recursos.

Triple objectiu

El pla s’ha elaborat amb un triple objectiu. En primer lloc, identificar en un pla únic les accions institucionals en matèria de responsabilitat social universitària i  Objectius de Desenvolupament Sostenible. D’altra banda, integrar els aspectes econòmics, socials i mediambientals, per a poder orientar i gestionar l’acció com a universitat socialment responsable i compromesa amb la sostenibilitat. Per últim, fer seguiment de l’avanç de l’UJI en matèria de RSU.

"Amb el procés col·lectiu dut a terme per a definir aquest Pla tenim a les nostres mans una ruta comuna per a construir conjuntament una universitat socialment més responsable i rendir comptes com a agent de transformació social", ha subratllat Alcón.


Per la seua part, el vicerector d’Infraestructures i Sostenibilitat ha exposat algunes de les accions programades per a donar a conéixer el Pla entre la comunitat universitària com són el Joc del Pla RSU-ODS; la Ruta ODS-UJI, que servirà per visibilitzar el compromís de la comunitat UJI amb l’Agenda 2030 i una targeta en paper vegetal amb QR per a descarregar-se el Pla RSU-ODS UJI. El document, del qual s’ha fet una edició executiva en paper reciclat, es pot consultar al Portal de Transparència de l’UJI.

Noticias relacionadas

next