Hoy es 15 de noviembre

es tradueix en l’augment en 507 kilowatts de la potència instal·lada 

L’UJI amplia la xarxa de parcs solars amb noves instal·lacions a les cobertes de tres edificis

4/09/2023 - 

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I avança en l’eficiència energètica i la sostenibilitat del campus amb l’ampliació de la xarxa de parcs solars. L’UJI començarà el curs 2023-2024 amb tres nous parcs per a autoconsum ubicats en les cobertes de l’edifici d’investigació II (en els tres mòduls que l’integren); en el bloc docent de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals i en l’Escola de Doctorat i Consell Social.

El conjunt d’aquestes actuacions es tradueix en l’augment en 507 kilowatts de la potència instal·lada al campus i s’espera que en 2023 l’energia solar fotovoltaica supose el 10% del consum total de la Universitat. La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha subratllat que «l’aposta per la sostenibilitat és una prioritat en la planificació de les inversions de l’UJI en el marc del compromís pel desenvolupament sostenible de la Universitat».

En el cas dels edificis existents, les obres han consistit, amb caràcter general, en la millora de l’aïllament de les cobertes, la substitució de l’enllumenat per nou amb tecnologia LED de baix consum, la substitució de maquinària de climatització per altra més eficient i l’optimització del sistema de gestió centralitzada. Pel que fa al nou mòdul de l’edifici d’investigació II, la seua construcció ha seguit paràmetres de màxima certificació ambiental, inclosa l’eficiència energètica.

La millora de l’eficiència energètica al campus s’ha intensificat des de 2020, amb l’aprovació del Pla d’acció per la sostenibilitat i contra el canvi climàtic. Així, fins a 2020, l’UJI comptava amb una potència instal·lada de 146,21 kilowatts, una capacitat que es va multiplicar fins als 742,7 kilowatts en 2022. Les actuacions executades al llarg d’aquest any en l’ESTCE, l’Escola de Doctorat i Consell Social i l’edifici d’investigació II sumen altres 507 kilowatts, tots en cobertes d’edificis.

Aquests projectes s’executen segons la planificació realitzada per l’Oficina Tècnica d’Obres i Projectes (OTOP), que va plantejar una bateria d’actuacions en edificacions per a implementar millores en els sistemes de climatització i gestió i en l’aïllament de les cobertes dels edificis més antics, així com la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

El vicerector d’Infraestructures i Sostenibilitat, Vicent Cervera, ha explicat que aquests darrers anys «s’han executat diferents projectes i mesures d’estalvi seguint una planificació estratègica que, a més contribuir a la sostenibilitat, pretén minimitzar el consum energètic, abaratir la factura energètica de l’UJI i augmentar l’ús d’energies verdes».

Per al desenvolupament de les actuacions implementades des de 2020, a més de recursos propis del Pla d’Inversions, la Universitat Jaume I també ha obtingut finançament a càrrec del Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP) del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, amb fons europeus NextGenerationEU, a més d’altres ajudes de l’Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (IVACE), en el marc del Programa de Rehabilitació Energètica d’Edificis (PREE) de l’Institut per a la Diversificació i Estalvi d’Energia (IDEA), també amb suport de la Unió Europea dins del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) «Una manera de fer Europa». 

Noticias relacionadas

next