emmarcat en la càtedra d'innovació, creativitat i Aprenentatge

L'UJI clausura el programa 5UCV Gennera amb la presentació de solucions i el lliurament de premis

3/10/2023 - 

CASTELLÓ. La Càtedra d'Innovació, Creativitat i Aprenentatge (INCREA) de la Universitat Jaume I ha clausurat i entregat els premis del programa 5UCV Gennera, una iniciativa emmarcada dins de les activitats del Programa Campus de l'Emprenedoria Innovadora i Sostenible, coordinada per la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat Valenciana, en la qual participen les cinc universitats públiques valencianes.

L'acte ha estat presidit pel vicerector d'Innovació, Transferència i Divulgació Científica, David Cabedo, acompanyat per la directora d'Innovació i Emprenedoria i responsable de la Càtedra, la professora Marisa Flor, els dos representants de les entitats que enguany han plantejat els reptes a l'estudiantat, José Fonfría de Mapfre i Antonio Latorre de Porcelanosa, i Vicente Nebot, de l'associació SECOT-Castelló.

L'estudiantat implicat en el programa ha treballat des del 21 de setembre en equips multidisciplinaris de quatre o cinc persones per a donar resposta als reptes plantejats per les dues empreses i han comptat amb un grup d'experts que els ha oferit formació en metodologies innovadores. El principal objectiu d'aquesta iniciativa és crear un ecosistema amigable d'emprenedoria estudiantil que permeta vincular a les empreses i les entitats amb l'estudiantat i l'alumnat diplomat de la pròpia universitat per a crear espais d'innovació entre els dos col·lectius.

Anàlisi crítica per a trobar solucions

Els joves han treballat de manera creativa, utilitzant l'anàlisi crítica per a generar solucions i escenaris d'oportunitat que ajuden a resoldre reptes estratègics relacionats amb la millora de la sostenibilitat de l'empresa. En el cas de Mapfre, els estudiants van ser reptats a desenvolupar una solució que incorpore les possibilitats que la intel·ligència artificial ofereix al disseny dels plans de formació que l'empresa desenvolupa per als seus empleats i mediadors. Per part seua, el repte plantejat per Porcelanosa es va dirigir a generar una solució que reduïsca el consum de gas natural en qualsevol fase de la cadena de valor de l'empresa.


Les solucions presentades pels equips han sigut variades. Com a solucions per al repte de Porcelanosa, s'han proposat, d'una banda, canviar el gruix dels productes, mantenint propietats mecàniques que reduïsquen el temps de cocció en els forns; d'altra banda, es va proposar un mètode per a produir hidrogen i diòxid de carboni mitjançant al reacció d'hidrocarburs amb aigua i finalment, la tercera solució va estar relacionada amb la reducció del CO₂ a través de substàncies com l'hidròxid de calci, reactors d'absorció i sistemes de control i monitoratge del flux de gasos.

Com a solucions al repte plantejat per Mapfre, es van proposar d’un costat, accions vinculades a la intel·ligència artificial per a estandardització de la recopilació de dades en un únic nucli i eliminació de biaixos dels empleats i per una altra, una solució relacionada amb la ludificació que permet a través de l'aplicació d'algorismes incentivar i adequar els processos formatius, a través de rànquings, assoliments i recompenses dels treballadors.

Els equips guanyadors del programa 5UCV Gennera, que rebran 300 euros per persona, han sigut, en el repte del Mapfre, l'equip Odín, format per: Mohamed Al Howaidi, Núria Simón, Carlos Villar i David Ribes. I, en el repte plantejat per Porcelanosa, l'equip Helios, format per Nayara Esco, Khalid Es Snoussi, Marta Hernandez i Noelia Zapater.

Noticias relacionadas

next