la jornada ha inclòs una visita a les instal·lacions esportives de la universitat

L'UJI comparteix bones pràctiques per a facilitar la mobilitat europea a universitaris esportistes d'elit  

28/09/2023 - 

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I ha acollit la cinquena reunió transnacional del projecte Student Athletes Erasmus+ Mobility in Europe (SAMEurope), que té com a objectiu que els estudiants esportistes d'elit puguen beneficiar-se dels programes Erasmus+ de mobilitat europea compatibilitzant els seus estudis amb el seu pla d'entrenament en les universitats de destí.

La Universitat Jaume I, a través del Servei d’Esports, participa en aquest projecte juntament amb altres quatre universitats europees: Institut National des Sciences Appliquées de Lió (INSA Lió, França), que coordina el grup; Karlsruher Institut fuer Technologie (KIT, Alemanya); Chalmers Tekniska Hogskola Ab (Chalmers, Suècia) i Jyvaskylan Yliopisto (JYU, Finlàndia).

La rectora de l'UJI, Eva Alcón, ha aprofitat la jornada de treball per a transmetre "el compromís institucional de l'UJI per facilitar aquesta doble aposta professional i personal, compaginant la vida acadèmica amb l'esportiva, i fer-ho, a més, en un context de mobilitat europea que enriquisca l'experiència universitària del nostre estudiantat que participa en programes d'esportistes d'elit".

A més, Alcón ha subratllat "la importància d'enfortir les aliances en l'espai europeu per a la innovació i el desenvolupament de capacitats en l'àmbit de l'educació superior" com a part essencial de la internacionalització de la Universitat Jaume I.

Visita a les instal·lacions esportives

La jornada de treball celebrada a l'UJI, que ha inclòs una visita a les instal·lacions esportives del campus de Riu Sec, ha permés atendre diferents qüestions vinculades als eixos temàtics que s'aborden dins del projecte SAMEurope. Així, l'UJI ha presentat un conjunt de bones pràctiques, com per exemple treballar de manera conjunta les oficines de relacions internacionals amb els serveis d'esports o tindre un programa definit que garantisca l'ajuda per a l'estudiantat de carrera dual. A més, s'han presentat els resultats obtinguts en l'anàlisi dels beneficis oferits per les diferents universitats des de la doble perspectiva de les institucions universitàries i l'estudiantat.


Per part seua, la Chalmers Tekniska Hogskola Ab ha compartit el disseny inicial de l'aplicació informàtica plantejada com un mapa d'oportunitats de mobilitat Erasmus+ per a l'estudiantat de carrera dual i ha establit el pla de treball a desenvolupar per part del consorci.

De la mateixa manera, el Karlsruher Institut fuer Technologie -amb la col·laboració de la Universitat de Paderborn- ha mostrat el seu primer esborrany per a abordar l'anàlisi sociològica sobre els beneficis de la mobilitat en l'estudiantat de carrera dual, tant en el desenvolupament del seu sentit de pertinença a una comunitat esportiva europea com en les habilitats addicionals adquirides per a la seua carrera professional i esportiva. Finalment, l'INSA de Lió ha presentat el pla d'accions orientades a la disseminació del projecte.

El projecte SAMEurope està finançat pel programa Erasmus+ dins dels projectes de l'Acció Clau 2 de cooperació internacional entre organitzacions i institucions. L'objectiu del projecte és aplicar les recomanacions de les Directrius de la Unió Europea sobre la carrera dual dels esportistes, que en aquest àmbit implica compaginar els estudis universitaris amb la pràctica esportiva d'alt nivell.

Noticias relacionadas