TAMBÉ ES TRACTEN TEMES DE COOPERACIÓ I AGROECOLOGIA

L'UJI i CRUE fomenten pràctiques sostenibles amb una trobada sobre consum responsable

5/07/2023 - 

CASTELLÓ. L'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la Universitat Jaume I, en col·laboració amb el subgrup de treball de Comerç Just de CRUE Internacionalització i Cooperació, ha iniciat aquest dimecres la Trobada de Cooperació, Agroecologia i Consum Responsable: cap a una comunitat sostenible global.

La inauguració ha comptat amb la presència d'Elsa González Esteban, vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat; Rosa María Martínez Espinosa, presidenta del grup de treball de Cooperació de CRUE, i amb David J. Marí Garcia, coordinador del subgrup de treball de Comerç Just de CRUE.

La vicerectora ha afirmat que «la sostenibilitat econòmica, social i ambiental resulta ineludible i, davant aquests reptes globals, hem de saber actuar amb iniciatives locals i fomentant i treballant, especialment, la col·laboració i el compromís de les administracions públiques, els centres d'investigació i de formació, les empreses i les organitzacions sense ànim de lucre i la ciutadania». En aquest sentit, ha posat en relleu la voluntat conjunta de les universitats de continuar contribuint a través de la formació i la investigació a un progrés real, més just i sostenible.

A continuació, s'ha celebrat la conferència inaugural a càrrec de Mamen Cuéllar de l'equip d'investigació Agroecologia, Sobirania Alimentària i Béns Comuns de la Universitat de Còrdova sota el títol «Els desafiaments de la Cooperació al Desenvolupament des de l'Agroecologia i el Consum Responsable. El rol de les universitats».

Cuéllar ha començat la seua intervenció destacant els marcs i escenaris en els quals s'ha de desenvolupar la cooperació del segle XXI, que són els valors de l'Agenda 2030, la crisi climàtica, la implementació «inajornable» del dret a l'alimentació sana i adequada, els principis del postcolonialisme i el postdesenvolupament i les mirades feministes.

En aquest context, ha assenyalat que l'agroecologia juga un important paper en aquest procés i pot donar respostes sobre com desenvolupar accions de cooperació al desenvolupament que contemplen i responguen a eixa complexitat. 

Quant al consum responsable, ha explicat que va superar fa temps les 3R (reduir, reutilitzar i reciclar) i fins i tot les 7R (redissenyar, reduir, reutilitzar, reparar, renovar, recuperar i reciclar) per a respondre als plantejaments de l'agroecologia. «Tots dos conceptes estan lligats i el desitjable és que consumim agroecològic per a adaptar el nostre consum als marcs inicialment plantejats», ha apuntat.

Per a finalitzar, Cuéllar ha posat en relleu el paper de les universitats enfront d'aquests reptes i ha reconegut el seu rol fonamental en poder impulsar polítiques i projectes de cooperació al desenvolupament coherents amb els principis agroecològics, assumir la seua responsabilitat com a institució en els seus programes de compra pública incorporant els principis de l'agroecologia i el comerç Just (internacional i local) en els seus diferents instruments de licitació i adquisició, i fomentar la transversalització dels principis base del consum responsable i l'agroecologia en les diferents facetes universitàries (docència, investigació i transferència).

Després de la conferència, s'ha celebrat una taula redona sobre experiències al voltant de la cooperació al desenvolupament, agroecologia i consum responsable que ha comptat amb la participació de ECOSOL, el Grup de Consum Margalló, Justicia Alimentaria i Llauradors Solidaris.

La primera jornada de la trobada continuarà a la vesprada amb un taller pràctic sobre compra pública ètica i comerç just i una taula redona sobre les possibilitats de cooperació amb altres universitats de l'àmbit internacional.

Segona jornada

El segon dia s'ha estructurat en dues sessions en format de taula redona. La primera tractarà sobre bones pràctiques de comerç just i consum responsable en l'àmbit universitari, en la qual la Universitat de Burgos, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València, universitats amb un ampli recorregut en la promoció dels valors del comerç just des de la institució pública, compartiran les seues estratègies.

D'altra banda, la segona taula estarà enfocada a establir aliances i sinergies intersectorials en el camp de l'agroecologia i el consum responsable amb entitats de referència com a IDEAS, OXFAM o CERAI.

Aquesta trobada s'emmarca dins de la programació d'activitats que desenvolupa l'UJI amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.

Aquesta acció està alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible que planteja l'Agenda 2030, i de manera especial amb els ODS 12. Producció i Consum Responsable, ODS 13. Acció pel Clima, i ODS 15. Vida d'Ecosistemes i ODS 2. Fam Zero.

Noticias relacionadas

next