finanÇats amb més de 27.000 euros

L’UJI impulsa cinc projectes per a fomentar la transformació social dels països més desfavorits

1/08/2023 - 

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I, a través del Vicerectorat de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat i l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat, ha promogut aquest any cinc iniciatives en el marc de la catorzena convocatòria de projectes de cooperació universitària al desenvolupament, amb l’objectiu de fomentar la transformació social dels països més desfavorits, a favor de la pau, l'equitat, el desenvolupament humà i la sostenibilitat mediambiental, a més de contribuir a la consecució de l'Agenda 2030 i els ODS.

Aquesta convocatòria ha permès finançar, amb més de 27.000 euros, projectes duts a terme per personal docent i investigador i personal d’administració i serveis en tres modalitats: projectes de formació, d’intercanvi de coneixements i de capacitació dels recursos humans; projectes d’enfortiment institucional dels sistemes universitaris dels països empobrits dirigits a millorar les seues capacitats i potencialitats; i projectes de transferència de coneixements i tecnologies i d’investigació aplicada o associada a accions de cooperació al desenvolupament humà i sostenible.

Un dels projectes finançats ha sigut «Situación de vulnerabilidad y bienestar psicológico de personas mayores: estudio de caso (Cuba)», amb el qual s’ha desenvolupat a la Facultat de Psicologia de la Universitat de l'Havana una estratègia dirigida a enfortir els estudis de vulnerabilitat psicosocial i benestar psicològic de les persones majors amb la finalitat d'afavorir la seua protecció i inclusió social. El projecte ha estat dirigit per Raquel Agost Felip i ha comptat amb un equip format per Rosa Ana Peris Pichastor, Vanesa Fernández Galindo, Daniel Pinazo Calatayud, Mª José Ruá Aguilar i Vicente Budí Orduña.

D’altra banda, s’ha donat suport a la iniciativa «Intercambio de experiencias en el ámbito de evaluación de la sostenibilidad en universidades: Universidad de Cienfuegos y Universitat Jaume I», que ha plantejat la generació d’un espai d'intercanvi de coneixement i transferència d'experiències entre les dues universitats en relació a l'avaluació de la sostenibilitat en l'àmbit universitari, especialment en les seues dimensions ambiental i social. La iniciativa l’ha dirigit Mª Dolores Bovea Edo i ha comptat amb Valeria Ibáñez Forés, Marta Braulio Gonzalo i Karen Valls Val en l’equip.

El tercer projecte ha sigut «Estrategias para el manejo integral y sostenible del medio ambiente en el Barrio Antonio Nariño de la Comuna XIII de Medellín. Fortalecimiento de juntas de acción comunal», dirigit per Raquel Flores Buils i amb Mar Valero Valero en l’equip, el qual ha perseguit el maneig adequat dels residus sòlids en la unitat esportiva i el rierol del barri Antonio Nariño.

Així mateix, s’ha donat suport al projecte «Desarrollo de seminarios y talleres formativos para la enseñanza de técnicas avanzadas de terapia fotodinámica antimicrobiana», que s’ha realitzat amb la Universidade Estadual do Oest do Paraná (UNIOESTE) de Brasil, i que ha dirigit Francisco Galindo Honrubia, amb la participació de Rosa de Llanos i Jean Colombari. Aquesta iniciativa ha tingut com a objectiu disseminar els principis de la teràpia fotodinàmica i les seues aplicacions com a teràpia antimicrobiana, a través de xarrades, seminaris pràctics de laboratori i intercanvis d’experiències.

Finalment, l’últim projecte finançat, que encara està en marxa, és «“Participa”. Construyendo paz desde el entorno», dirigit per Mar Valero Valero, amb la participació de Raquel Flores Buils. La finalitat d’aquesta iniciativa és crear i implementar un curs sobre participació política en diàleg amb la resiliència a estudiantat universitari en els Departaments d'Antioquia i Santander (Colòmbia), com a eina clau en contextos de transició cap a la pau com el que actualment viu aquest país.

Noticias relacionadas

next