combina tècniques de ciències informàtiques i psicologia

L'UJI presenta un videojoc per al tractament de la depressió lleu o moderada avaluat per terapeutes

22/01/2024 - 

CASTELLÓ. La depressió és el trastorn de salut mental més prevalent en la nostra societat, primera causa de discapacitat i íntimament relacionada amb el suïcidi. A pesar que existeixen tractaments psicològics, només aconsegueixen arribar a una petita fracció dels qui ho necessiten. L’ús de telèfons intel·ligents és una possible solució per a expandir l’accés a aquests tractaments; no obstant això, les intervencions basades en aquests dispositius encara s’enfronten amb altes taxes d’abandonament.

La tesi doctoral defensada per Águeda Gómez Cambronero amb el títol 'Horizon: Resilience; una intervenció psicològica basada en un joc seriós mòbil per a la simptomatologia depressiva', dirigida per Sven Casteleyn, del Grup en Tecnologies Geoespacials (Geotec) i Adriana Mira Pastor, del Laboratori de Psicologia i Tecnologia (LabPsiTec), ha dissenyat una intervenció psicològica basada en un joc seriós mòbil per a la simptomatologia depressiva i, fins on es coneix, seria el primer videojoc d’aquestes característiques que incorpora les dades del sensor de moviment del telèfon intel·ligent com un element del joc.

Es tracta d’un joc de construcció de ciutats en el qual qui juga ha de controlar una ciutat amb l’objectiu de fer-la progressar i enfortir la resiliència dels seus habitants. Està basat en la teràpia cognitivo-conductual, així com en tècniques de psicologia positiva, amb especial èmfasi en l’activitat física detectada a través del sensor de moviment del telèfon intel·ligent. Ha combinat tècniques innovadores de les ciències de la computació i la psicologia per a oferir una forma alternativa i nova de tractament.

El joc ha estat avaluat tant quantitativament com qualitativament per terapeutes i pacients, els quals l’han valorat molt positivament com a tractament per a la simptomatologia depressiva lleu o moderada, i han expressat el seu desig de jugar-hi. Combina diferents gèneres i enfocaments psicològics, a més d’impulsar la realització d’activitat física, i inclou el disseny d’un protocol per a un futur estudi pilot controlat aleatori que avaluarà la seua efectivitat de manera preliminar.

Primera doctora en Videojocs

Águeda Gómez Cambronero s’ha convertit en la primera doctora entre l’alumnat titulat del Grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs, implantat fa més d’una dècada. Després d’obtenir el títol de grau en 2017, va cursar el Màster en Sistemes Intel·ligents de l’UJI en 2018 i es va incorporar al Programa de Doctorat en Informàtica de la mateixa universitat, amb una beca FPI de la Generalitat Valenciana. Durant la realització de la tesi doctoral sobre jocs seriosos per a salut mental, que s'ha dut a terme dins de l'activitat d'investigació del grup Geotec, ha col·laborat en diferents projectes del grup i de l'Institut Universitari de Noves Tecnologies de la Imatge (INIT).


La universitat pública de Castelló compta amb una sòlida i llarga trajectòria investigadora en l’àmbit dels videojocs que va afavorir la implantació d’un títol de grau multidisciplinari en aquesta temàtica fa més de deu anys. La recerca abastava ja a l’inici de la formació de grau àrees com la visualització interactiva de mons virtuals, la producció audiovisual o el desenvolupament de videojocs.

En la part d’informàtica, s'hi troben grups com Tecnologies Geoespacials, en el qual s’emmarca la tesi i la tasca investigadora de la nova doctora; Intel·ligència Artificial Aplicada i Anàlisi de Dades (IA3); Videojocs (Gamers) o el Centre de Visualització Interactiva, que es complementen amb equips com el del Laboratori de Psicologia i Tecnologia (LabPsiTec), de l’àmbit de la salut, amb el qual també ha treballat la doctoranda, o el grup Investigació en Tecnologies Aplicades a la Comunicació Audiovisual (Itaca) de l’àrea de comunicació.

Noticias relacionadas

next