Hoy es 15 de noviembre

en una jornada on s'aborden les vies necessàries per a garantir-ho

L'UJI reflexiona sobre el treball decent i la seua vinculació amb el desenvolupament sostenible

20/07/2023 - 

CASTELLÓ. L'Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat de la Universitat Jaume I ha celebrat la jornada «Impulsant el Desenvolupament Sostenible mitjançant el Treball Decent», una sessió en format virtual en la qual es buscava reflexionar sobre com afecta el treball decent al desenvolupament sostenible i quines són les vies de cooperació i compromís global que es requereixen per a aconseguir-ho.

En la inauguració, Elsa González Esteban, vicerectora de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat ha remarcat «la importància de prendre consciència de l'interconnectades que estem totes les persones i les nostres realitats per a abordar de manera conjunta dinàmiques globals, com la del treball».

Seguidament, ha tingut lloc la conferència inaugural a càrrec d'Adoración Guamán, professora titular de Dret del Treball i de la Seguretat Social i investigadora de l'Institut Universitari d'Estudis de les Dones a la Universitat de València.

Guamán ha abordat en la seua conferència, titulada «Treball Decent: contingut, límits i amenaces d'un objectiu en construcció», el fenomen multicausal que afecta l'acceleració de les transformacions del treball que s'estan vivint en les últimes dècades. 

Segons ha explicat, aquestes transformacions deriven en canvis tecnològics més ràpids que en moments anteriors, i en particular, en la digitalització i l'automatització, així com en la reconfiguració productiva global amb processos de descentralització i deslocalització que contribueixen a la tendència de concentració del capital. Així, es plasmen en una nova configuració del treball amb uns certs trets com són la desalarització, la precarització, la informalitat, la feminització del treball o l'augment de la desigualtat i de la pobresa.

Com assegurar el treball decent

En aquest context, Adoración Guamán ha llançat la pregunta de si és possible mantindre la centralitat del treball i assegurar el treball decent enfront d'aquests desafiaments de transformació, amb una resposta que «ha de ser necessàriament afirmativa, però requereix fer evolucionar el concepte de treball per a integrar les demandes, urgents, necessàries i imprescindibles que deriven del feminisme i de l'ecologisme», ha assenyalat.

Per a concloure la conferència, ha plantejat algunes línies sobre com avançar en la construcció d'un concepte de treball decent que es pense, implemente i garantisca tenint en compte les problemàtiques i des d'una perspectiva de sostenibilitat, cures, reconeixement de l'altre, i solidaritat internacional.

Després de la conferència, s'ha celebrat una taula de diàleg sindical en la qual s'han abordat les dinàmiques globals que afecten la construcció d'un treball decent i sobre el paper que mantenen els sindicats en la millora d'aquestes dinàmiques. 

La taula ha comptat amb la participació de Beatriu Cardona i Prats, portaveu d'Intersindical Valenciana; Isabel Barrajón del Amo, de la Secretaria de Moviments Socials, Cooperació i Migracions de CCOO, i Marisa Baena Martínez, sotssecretària general de Salut Laboral, Medi Ambient i Cooperació d'UGT.

A continuació, Pastora Filigrana, advocada i activista pels drets humans ha presentat la ponència «El sindicalisme interseccional: feminista i antiracista».

Des de la cooperació

La jornada continuarà a la vesprada amb una taula de representants de sindicats internacionals composta per Jenny Marisol Abrego, del Sindicat de Treballadors de la Medicina, Hospitals i Similars (SITRAMEDHYS) d'Hondures; Roberto Zaldaña, de la Federació d'Associacions i Sindicats Independents d'El Salvador (FEASIES); Rosa Elena Perilla Montenegro, de la Federació Democràtica Internacional de Dones de Colòmbia; Younnes Firachine, de la Confederació Democràtica del Treball (CDT), i Noelia Montagut, de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR).

Per a finalitzar, la jornada planteja un panell d'experiències de lluita contra les desigualtats des de la cooperació i el foment de l'economia social amb entitats i associacions com Assemblea de Cooperació per la Pau, Associació Valenciana Economia del Bé Comú, Fundació Vicente Ferrer, Intersindical Solidària, ISCOD i Pau i Solidaritat.

Aquesta trobada s'emmarca dins de la programació d'activitats que desenvolupa l'UJI amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana.

Aquesta acció està alineada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible que planteja l'Agenda 2030, i de manera especial amb els ODS 8. Treball Decent, ODS 12. Producció i Consum Responsable, ODS 17. Aliances. i amb el V Pla Director de la Cooperació Valenciana 2021-2024.

Noticias relacionadas

next