CASTELLÓ. Un any més, amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, que se commemora el 10 d’octubre, la Universitat Jaume I vol visibilitzar el seu compromís amb el benestar emocional de la comunitat universitària, i de la societat en general, a través de la celebració de la II Setmana de la salut mental.
La programació s’ha obert amb diversos tallers i un acte institucional amb la lectura col·lectiva dels Principis per a la protecció de persones amb malaltia mental i la potenciació de l'atenció de la salut mental, adoptats per l'ONU en 1991.
La rectora Eva Alcón ha subratllat que «a l’UJI, com a universitat promotora de la salut, entenem l'atenció a la salut mental des d'una perspectiva multidisciplinària, com s’aborda al I Pla de Salut Integral, i que se suma a l'esforç desenvolupat per l’UJI des de la seua fundació de contribuir a la creació d’un entorn saludable per a la comunitat universitària i, per extensió, per a tota la societat».
Durant aquesta setmana, s'han programat algunes accions com el taller d'iniciació al mindfulness o el curs Claus per a gestionar l'estrès en la universitat, que busquen millorar les competències d'autocura emocional de les persones. Al mateix temps, s'han planificat uns altres com el cinefòrum, en col·laboració amb la Xarxa Sanitària Solidària de Castelló, en el qual es projectarà el documental Sobre viure, que busca reflexionar sobre aquells factors personals, però també de l'entorn social, que dificulten que es puga cuidar, d'una manera adequada, de la nostra salut mental.
Amb la celebració de la II Setmana de la salut mental, l’UJI també pretén conscienciar sobre el fet que el benestar emocional no pot recaure, únicament, en la responsabilitat individual de cada persona afectada, sinó que ha de ser un repte compartit per tota la societat. I això, no solament pel valor propi de la solidaritat, sinó perquè les causes que dificulten la salut mental són tant individuals com socials.
Des d'aquest enfocament, s'integra l'atenció a la salut mental dins del I Pla de Salut Integral, coordinat des del Vicerectorat d'Estudiantat i Vida Saludable i el Vicerectorat d'Infraestructures i Sostenibilitat. En relació amb la salut mental, s'estableixen diverses línies d'acció que busquen promoure el benestar emocional de la comunitat universitària; afavorir la detecció precoç dels problemes de salut mental i enfortir el suport i acompanyament a aquestes problemàtiques, tenint en compte les competències i possibilitats de la pròpia Universitat.
Aquesta II Setmana de la salut mental és el punt de partida d’una atenció i acompanyament que, durant tot el curs acadèmic, es vol oferir des de la Universitat Jaume I com a mostra del seu compromís com a institució d'educació superior i, en concret, com a universitat promotora de salut.
D’aquesta manera, l’UJI continua sumant esforços per a potenciar la universitat com un entorn promotor de salut per a millorar el benestar emocional de la comunitat universitària i de la societat en el seu conjunt, un dels reptes més urgents i importants de la salut pública.