de L'Acadèmia Valenciana de la Llengua

Un còmic conta la història de les Normes de Castelló

21/12/2022 - 

CASTELLÓ. L'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha presentat Llengua Màgica. Un dia al parc de les Normes, el còmic amb el qual commemora el 90 aniversari de les Normes de Castelló. L’acte s’ha celebrat en la Casa Matutano de Castelló de la Plana amb la presència de la presidenta de l’AVL, Verònica Cantó; el president de la Diputació de Castelló, José Martí; el regidor de Plurilingüisme de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, Francesc Mezquida, i els autors del còmic, Manel Pitarch (guionista) i Joan Montañés Xipell (dibuixant).

L’Acadèmia ha volgut fer el seu particular reconeixement a l’efemèride reconstruint-ne el relat, fent ús del llenguatge del còmic, amb una imatge gràfica potent, un llenguatge actual i entenedor, i des d’una perspectiva lúdica. "Volem donar a conéixer, especialment entre un públic jove, la importància i la significació que va tindre aquella fita històrica per a la nostra llengua, per al valencià", ha explicat la presidenta de l’AVL.

Així mateix, Verònica Cantó ha destacat el paper aglutinador que va desenvolupar la Societat Castellonenca de Cultura, i també totes aquelles personalitats que "van fer l’esforç d’unir les seues voluntats i sensibilitats culturals i ideològiques a fi d’adoptar un acord transcendental per al valencià". En este sentit, la presidenta de l’AVL ha subratllat que, gràcies a les Normes del 32, el valencià va iniciar un camí ple d’esperança forjat sobre la base del consens i la superació de personalismes estèrils.

Verònica Cantó ha recordat que la llengua “és la màxima expressió del pensament, la nostra marca d’identitat, l’instrument de l’educació, de la comunicació, i també de la integració. Eixe és l’objectiu de l’Acadèmia, com a hereua de l’esperit de consens i de concòrdia que va fer possible la firma de les Normes de Castelló».

Per al regidor de Plurilingüisme de l’Ajuntament de Castelló de la Plana, Francesc Mezquida "celebrar les Normes de Castelló sempre és important i en aquest 90 aniversari més, refermant la necessitat de fomentar i potenciar l'ús social, l'ús al carrer de la nostra llengua, i apropar-la als més joves, en forma de còmic o de cinema, de música o de paraula, en tots els formats al nostre abast".

Un parc temàtic del valencià

Llengua Màgica. Un dia al parc de les Normes forma part de la col·lecció Gràfica de Publicacions de l’Acadèmia. Amb un primer tiratge de cinc mil exemplars, la historieta s’ha editat en col·laboració amb la Diputació de Castelló.

A través de les vinyetes i textos, Pitarch i Xipell conten la història de Lledó, Jaume i Magda, tres amics que decidixen anar a la inauguració del parc temàtic Llengua Màgica. Durant la seua visita a les instal·lacions, els joves descobriran —a través d’un joc d’escapada en viu— la història de com es van redactar les bases de les normes ortogràfiques del valencià, i qui van ser els escriptors, els polítics i els intel·lectuals valencians que les van firmar el 21 de desembre del 1932. A més, el còmic també fa un repàs per algunes de les fites històriques per al valencià, com ara la publicació de Nosaltres, els valencians, de Joan Fuster; la posada en marxa dels mitjans de comunicació públics valencians; l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, i la creació de l’Acadèmia. Llengua Màgica. Un dia al parc de les Normes també permet descobrir als lectors l’evolució de l’ús del valencià en sectors com ara la música, el teatre, la literatura i l’audiovisual.

Amb motiu de la publicació del còmic, l’Acadèmia ha creat, amb el Gremi de Llibrers de Castelló, una campanya per a fomentar la lectura en valencià. Així, els castellonencs que, durant les dates nadalenques, compren llibres en valencià en les llibreries associades, rebran un exemplar de regal.

Noticias relacionadas

next