VALÈNCIA. Quina cara tenia i quin era l'aspecte físic de Sant Vicent Ferrer? No ho sabem del cert, però tenim constància d'una sèrie de representacions artístiques del personatge que van començar a proliferar durant la seua vida o poc després de la seua mort el 1419. No debades, la seua fama com a predicador i la seua capacitat d'obrar miracles ja en vida el van convertir en una autèntica rock star medieval, a qui s'havia de protegir quan entrava a les ciutats, atés que els fidels enfervorits li esgarraven la roba o l’estiraven dels cabells per tal d’aconseguir relíquies físiques o de contacte.
Més avant, la seua canonització en 1455 per part del papa valencià Calixt III va ser crucial en la configuració de la seua imatge, ja que tota una sèrie d’interessos creats van condicionar la representació que s’havia de transmetre de Sant Vicent Ferrer al poble, amb les conseqüències que això va tindre en el terreny de les manifestacions artístiques. En este sentit, les obres d’art van esdevindre plasmació iconogràfica d’un ideari col·lectiu, però també de les diferents visions que hi havia sobre el personatge en els diversos territoris de la Corona d’Aragó i d’arreu d’Europa.
És el procés que ha estudiat l’historiador de l’art Albert Velasco, professor de la Universitat de Lleida i de la UOC especialitzat en art medieval i pintura gòtica, que el pròxim dissabte 11 de novembre a les 19:00 hores revelarà els primers resultats de la seua recerca en el Monestir de Santa Maria de Valldigna, a Simat, amb la conferència titulada “La imatge iconogràfica d’una rock star medieval: Sant Vicent Ferrer”. Serà en el marc de les activitats de divulgació històrica organitzades per la Generalitat Valenciana, la Mancomunitat de la Valldigna i el Grup Harca al monestir, amb entrada lliure fins a completar l’aforament.