CASTELLÓ. El turisme rural és un sector que ha eixit reforçat de la pandèmia. La tendència a l'increment d'hostalatges en els darrers anys, quan els viatgers buscaven llocs segurs en aquells temps de restriccions, es manté com a alternativa a un turisme més massificat. Els clients d'aquests tipus d'allotjaments busquen un entorn tranquil i solen ser famílies amb xiquets o grups d'amics. Però si a aquestes premisses li afegim una dosi d'història, l'atractiu del lloc augmenta.
És el cas del Más de la Segarra. Localitzat al terme de Vilar de Canes, hi ha vestigis i descobriments pròxims que daten de l'època de l'imperi romà, però la primera aparició de la construcció en un document apareix l'any 1526. Des d'eixe moment, diversos esdeveniments han marcat el pas del temps d'aquesta vivenda, que servia de posada per als viatgers que es dirigien a la zona del Maestrat.
Ubicada al costat de la rambla Carbonera, ha viscut de primera mà, segons explica Maite, que regenta la vivenda junt amb la seua tia, Paqui Tena, molts esdeveniments. "El mas va tindre protagonisme en la denominada Guerra de la Independència i va servir de caserna a l'època de les Guerres Carlistes i durant la seua història no ha deixat de ser hostal i lloc de descans de personatges, gràcies a la seua ubicació, junt al camí de Castelló a la zona de l'interior", assegura Maite.
Ara, aquest mas permet allotjar a 18 persones en dos viviendes diferents i independents i ja fa 25 anys que està registrada oficialment com a casa rural, després de tota una vida guardant els secrets dels seus clients que, en l'actualitat, "a més de famílies són també actors, persones properes a famosos o, inclús, algun constructor que ha arribat amb el seu propi helicòpter", assegura Maite. Allí, el visitant troba un ambient familiar i està en tot moment atés, ja que Paqui Tena viu al mateix nucli i, a més, els iaios Paco i Rosa també s'impliquen i moltes vegades fan d'improvisats guies pels horts i pel corral de les gallines als més menuts, unes activitats que s'uneixen als tallers de cuina que es poden disfrutar.
I és que la gastronomia és un dels fets diferencials d'aquest immoble rural, ja que el visitant pot optar per triar des de l'allotjament fins a la pensió completa. "Pensem que el turisme gastronòmic atrau els turistes, però al mateix temps és un servei que oferim, ja que moltes vegades els nostres clients arriben cansats d'una jornada d'excursió per la zona o per altres municipis i s'agraeix tindre el menjar fet", argumenta Maite. A la cuina, són Paqui i la cosina de Maite, Lucía, les que donen sabor als menús, que solen tindre un caire tradicional. L'olleta del Maestrat, el tombet o el pollastre amb ametles (premi ruta de sabor) formen part de la carta del Mas de la Segarra.
"Durant l'estança també oferim diverses activitats per als xiquets, com tallers de papiroflèxia, pintura sobre pedra o disfresses; i les famílies també poden gaudir de les dues piscines que hi ha al mas i dels llocs d'esbarjo, on hi ha futbolins, gronxadors, etcètera", explica Maite.
Una de les particularitats del mas és que també ofereix festes tematitzades, com per exemple la nit de Cap d'Any, la visita dels Reis d'Orient i de Papa Noel o la nit de Halloween, "que ara és molt demandada i en la qual tota la família es disfressa". Unes activitats que els visitants solen complementar amb alguna ruta senderista, com la que porta a unes trinxeres de la Guerra Civil, molt a prop de la vivenda, o també amb visites a diferents localitats del Maestrat i Els Ports, i inclús La Plana, com Culla, Morella o Vilafamés, amb rutes que faciliten els mateixos gestors del Mas de la Segarra.
A sobre, el pes important que durant la seua història ha tingut la seua ubicació en l'actualitat també es manté. I es que aquest esperit de zona de pas fa al mas visita obligada per als qui fan el camí de Santiago des de Castelló i també als que recorren la Ruta del Cid.