CASTELLÓ. Tot just quan un temporal de fred i de neu recorre les comarques de Castelló, i es compleixen els 75 anys de la gran nevada de 1946, Publicacions de la Universitat Jaume I ha editat el llibre La gelada de 1946. Adversitat climàtica, crisi tarongera i primer franquisme, coordinat pels doctors en història Cristian Pardo Nàcher i Andreu Ginés i Sànchez.
El gener d'aquell any es produí una gelada que per les seues repercussions quedaria gravada en la memòria de les generacions que la van viure: en alguns casos per la diversió que suposaren els gruixos de neu per a molts xiquets i xiquetes; però, en la majoria, per la misèria i les penúries que comportà, en afectar gran part de la producció de taronja i de garrofa.
L'any 1946, la majoria de la població valenciana vivia immersa en l’escassetat econòmica post bèl·lica i autàrquica i depenia dels pocs sous que generava l'agricultura. A la Plana de Castelló, aquella gelada suposà un cop molt dur per a tots aquells sectors que depenien de la taronja, perquè aquest era un conreu especialment vulnerable a les baixes temperatures, i a més a més encara no havia començat la recol·lecció. Es va perdre no sols gran part de la producció, sinó també els arbres, que van haver de ser arrancats.
El llibre analitza els diferents vessants d'aquest episodi meteorològic: des de la importància del sector taronger per al règim franquista, les vivències personals, el tractament en la premsa de l'època o el lobby taronger, fins a les repercussions econòmiques i socials a mitjà i llarg termini.
A banda de Cristian Pardo i Andreu Ginés, l’obra que s’ha publicat dins la col·lecció 'Història i memòria', compta amb els treballs d'especialistes en els diferents matèries, com Vicent Abad, Ricard C. Torres, Maribel Peris i José Luis Giménez, i amb pròleg de Joan Mateu Bellés i epíleg d’Emilio M. Obiol.