escriptora de l’any 2020 de l’AVL

Una exposició a Moncofa descobreix el costat més íntim de Carmelina Sánchez-Cutillas

16/04/2021 - 

CASTELLÓ. A partir d'aquest divendres i fins al pròxim divendres 23 d’abril, la Biblioteca Municipal Clara Campoamor de Moncofa acollirà Carmelina Sánchez-Cutillas. Des de les fronteres del silenci una exposició itinerant de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua sobre Carmelina Sánchez-Cutillas, l’escriptora de l’any 2020 de l’AVL. L’exposició presenta els aspectes més personals i íntims de l’autora de Matèria de Bretanya, l’obra més coneguda, però també de la resta de la seua obra i està distribuïda en quatre blocs ben definits, que permetrà al visitant enquadrar millor la vida i l’obra d’esta dona que, si bé va nàixer a Madrid, va trobar en terres valencianes la seua verdadera identitat personal, professional i literària.

La primera part de l’exposició està dedicada a l’àmbit més personal i íntim. La cambra més estimada representa l’espai reservat a la lectura, la reflexió i el treball, on Carmelina Sánchez-Cutillas, rodejada dels seus llibres, va gestar una forta vocació literària. El món del passat, la segona part de la mostra, reflecteix l’obra de recerca històrica i investigadora, amb estudis i treballs sobre la Corona d’Aragó. 

La tercera part està dedicada a la faceta de poeta que va iniciar a la dècada dels seixanta amb Un món rebel (1964) i Conjugació en primera persona (1969). Els jeroglífics i la pedra de Rosetta (1976) i Llibre d’Amic e Amada (1980) són altres poemaris destacats. L’últim bloc de l’exposició se centra en l’obra cabdal de Carmelina Sánchez-Cutillas, amb la qual va guanyar el Premi Andròmina (1975). En Matèria de Bretanya Carmelina evoca els records de la seua infància a Altea durant els anys previs a la Guerra Civil. És també la crònica d’un temps i una terra escrita per la gran escriptora valenciana del segle XX.

next