Hoy es 14 de septiembre

Una plaça honora ja el nom de Miquel Soler i Barberà al Districte Oest 

12/06/2024 - 

CASTELLÓ. Castelló ha rendit este dimecres homenatge a Miquel Soler inaugurant la plaça que porta el seu nom. L'acte, fruit d'un acord municipal que ha fet efectiu el govern de Begoña Carrasco, ha comptat amb la presència de l'alcaldessa, al costat del tinent d'Alcalde del districte Oest, Vicent Sales, i altres regidors del govern; la que va ser la seua dona, Lolín, la seua filla Clara i altres familiars i membres de l'associació Coasveca amb el seu president al capdavant, Pedro Bermúdez.

“Hui és un dia molt especial per a tots aquells que vam tindre la sort de conéixer a Miquel Soler i Barberá, sense importar si van ser companys de corporació, del partit pel qual va ser regidor, de la rondalla Els Llauradors, del món de la festa, del carrer Sant Blai, del CD Castellón i de tants i tants pilars que sostenen aquesta ciutat. Ell va ser un pilar d'aquesta comunitat”, ha expressat l'alcaldessa en l'acte d'inauguració del monòlit.

La primera edil ha declarat que, amb l'acció, “complim amb un compromís electoral que no és un altre que materialitzar l'acord municipal de l'any 2014, amb el llavors alcalde Alfonso Bataller i tots els portaveus de la corporació en aquell moment (PP, PSOE, Bloc i IU) per a dedicar-li una plaça a una persona molt volguda per la seua estreta vinculació amb nombroses entitats socials, per impulsar les tradicions, la música i la cultura popular, també les festes de carrer, tant des de la seua faceta de regidor i com a integrant d'Els Llauradors”.

En aquest sentit, Carrasco recorda que “després de la mort de Miquel Soler, tots els grups polítics representats en el consistori van donar el seu suport per a dedicar un carrer en record de l'ex edil d'Urbanisme, Infraestructures i Ermites”.

L'acord de dedicar-li un espai públic a Miquel Soler es va ratificar el 12 de desembre de 2023 en la Junta de Districte Oest on es va proposar que la plaça Llacunes de Ruidera, en la qual se situa la seu de la  junta, passe a portar el nom del popular castellonenc per la seua trajectòria política, per ser un dels promotors del grup de música tradicional Els Llauradors i impulsor del desenvolupament de la zona oest de la ciutat.

L'herència de Miquel Soler

Begoña Carrasco ha ressaltat la figura del qual ha sigut “un dels fills més estimats de la nostra ciutat, únic i inimitable a l'hora de posar en valor i recuperar les tradicions i costums de la seua terra, a més de pel seu paper com a servidor públic durant 11 anys”.

“La seua partida va deixar marca en tots nosaltres. Hui, 10 anys després continuem recordant-lo i a partir d'ara el recordaran les futures generacions que transiten per aquesta plaça que portarà el nom d'una de les poques figures en la història d'aquesta ciutat que conjumina el respecte de sigles, ideologies, entitats o estaments diferents”, ha destacat la primera edil.

Trajectòria

Miquel Soler Barberá va nàixer al Raval de Sant Félix el 8 de març de 1945, i va morir l'1 de maig de 2014, quan començaven les festes en honor a la Mare de Déu de Lledó. Va anar al col·legi de les Aules, Bisbe Climent i Herrero; va estudiar el batxillerat en l'Institut Ribalta i va fer el Peritatge Mercantil per lliure.

Va obtindre el guardó de Senyera de Jaume I en 1994, pel seu esforç en pro de la Normalització Lingüística. Va ser elegit per unanimitat en 1970 com a president provincial de la Unió de Treballadors i Tècnics del Metall. Va ser vocal nacional del Sindicat del Metall i vicepresident de la Mutualitat de Comerç. Així mateix, va ser nomenat conseller provincial de l'Institut Nacional de Previsió. Va ser també assessor cultural de diverses Caixes Rurals de la província.

Referent a les festes de la Magdalena, va ser Pregoner en 13 ocasions i diverses vegades membre actiu de la Junta de Festes de la Magdalena i secretari de la Germandat dels Cavallers de la Conquesta. En 1970 va ser un dels promotors de la Serenata a la Mare de Déu, en anys en què també va formar part de diverses comissions de sectors magdaleners.

En la dècada de 1970 es va incorporar a la rondalla Els Llauradors, pocs anys després de la seua fundació. Així mateix, va pertànyer, entre altres, a la companyia de teatre Fadrell, i va ser membre de la Colla El Pixaví i dels ermitans de Sant Roc de Canet, i un dels promotors de les festes de Sant Blai.

En la vessant esportiva, va ocupar el càrrec d'administrador general dels Camps Federatius de Castelló i secretari del Comité de Competicions de la Federació Valenciana de Futbol, i va ser president de l'Associació de Veterans del CD Castellón.

En el pla polític, va exercir les regidories de Trànsit i Sanitat Pública, de Mobilitat, de Serveis Urbans i d'Ermites. El Bicicas es va implantar quan va ser regidor de Mobilitat, i va destacar per ser l'impulsor del desenvolupament de la zona Oest de la ciutat sent Tinent d'Alcalde d'aquesta.

next