Hoy es 15 de noviembre

“És un debat imprescindible en el moment actual"

Unes jornades radiografien "l'escassa" oferta expositiva que hi ha a Castelló de dones artistes

4/11/2022 - 

CASTELLÓ. De les deu sales que conformen l'oferta expositiva a la ciutat de Castelló, en aquests moments només una dedica el seu espai a mostrar l'obra d'una dona artista, Claudia de Vilafamés. Es tracta del NH Mindoro, que en col·laboració amb el MACVAC, mostra l'exposició individual Fardells / Teixits de la Memòria de l'artista castellonenca. "És una anomalia circumstancial?" 

Per a debatre aquesta i altres qüestions, l'associació MAV (Mujeres de las Artes Visuales) ha organitzat el cicle 'DebatsMAV: Repensant les exposicions d’artistes dones', la segona sessió dels quals el dia 11 de novembre a Castelló comptarà amb tres dones destacades del món de l'art per a obrir el debat a la Llotja del Cànem: Assumpta Bassas, comissària i professora universitària, Julia Galán, artista i Rosalía Torrent, directora del MACVAC. La investigadora feminista Nerea Bella moderarà aquest segon col·loqui.

El seu objectiu és compartir opinions i experiències d'artistes i professionals del sector sobre la millor manera de fer públic el treball de les artistes i aconseguir un major equilibri en la programació expositiva de museus i centres d'art.

“És un debat imprescindible en el moment actual de major reconeixement del talent de les dones artistes amb rellevants exposicions individuals i col·lectives, però també de persistència de notoris desequilibris de gènere, així com de transformació del mateix format expositiu i del context cultural i social”, assenyalen les organitzadores.

'Repensant les exposicions d’artistes dones' és la primera edició de DebatsMAV, una iniciativa amb vocació de continuïtat que persegueix generar en la nostra Comunitat un espai de reflexió obert a la ciutadania per a promoure la igualtat i el reconeixement de les aportacions de les dones a la història de l’art. L’associació compta amb el suport de la Viceprèsidencia i Conselleria d’ Igualtat i Politiques Inclusives (Generalitat Valenciana) per a aquesta primera edició.

El cicle consta de tres sessions: la trobada celebrada el dia 25 d'octubre en el Centre Cultural La Nau de València va ser la primera, que continua el seu recorregut a Castelló l'11 de novembre a la Llotja del Cánem i finalitza a Alacant el 23 de novembre en el Museu d'Art Contemporani (MACA).

Creada en 2009, Dones en les Arts Visuals compta amb 95 sòcies a la Comunitat Valenciana i 856 a nivell nacional procedents dels diversos àmbits del món de l’art: artistes, comissàries, investigadores, gestores culturals, docents, galeristes, periodistes especialitzades, editores, dissenyadores, crítiques, col·leccionistes, arquitectes, etc. 

L’associació treballa com una entitat sense ànim de lucre i de forma horitzontal per a aconseguir el seu principal objectiu: promoure la igualtat real i efectiva entre dones i homes dins del sector cultural i el compliment de la Llei d’Igualtat. Per a això impulsa el treball col·laboratiu entre les sòcies, al mateix temps que defensa des de l’activisme feminista, els nostres drets i projectes comuns, secundant i visibilitzant aquelles iniciatives que contribuïsquen al fet que les dones siguen part activa i empoderada en una societat democràtica, equànime i diversa.

Noticias relacionadas

next