Professionals de les tres autonomies es reuneixen a Castelló

Unes jornades aborden el trànsit escènic entre les Illes Balears, Catalunya i la Comunitat Valenciana

1/06/2023 - 

CASTELLÓ. L'Associació d’Empreses d'Arts Escèniques del País Valencià (AVETID) i la Xarxa Alcover, han organitzat ‘Trànsit. Teatre a les Illes Balears, Catalunya i País Valencià’, unes jornades pensades per a abordar la circulació escènica entre els tres territoris, tenint en compte la mobilitat del talent i dels espectacles així com el trànsit de la creació, i l’autoria a les residències. L’encontre, que compta amb la coorganització de l'Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana i la col·laboració de la Universitat Jaume I i de la Delegació de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, tindrà lloc els dies 6 i 7 de juny en el Menador Espai Cultural i ja compta amb més de 90 professionals inscrits.

La trobada reunirà a representants de teatre de les Illes Balears, Catalunya i País Valencià a fi de contrastar les diferents realitats i raonaments professionals; finalment la participació d'Andorra no ha estat possible per problemes d'agenda del seus representants. Es busca, així, reflexionar sobre les mancances i necessitats del trànsit teatral de les companyies, els espais i de la creació entre els tres territoris. Per tal d’aconseguir-ho, s’examinaràn les eines de les quals es disposen amb el propòsit de trobar possibles col·laboracions i aliances que permeten incrementar la circulació escènica. Un gran repte del sector teatral entre els territoris que comparteixen llengua i cultura.

Els professionals participants provenen del Circuit Cultural Valencià; d’ATAPIB, Associació de Teatres i Auditoris Públics de les Illes Balears; l’Institut Ramon Llull; l’Institut Valencià de Cultura; l’Institut d’Estudis Baleàrics; el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; d’AVEET, Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors teatrals; d’ADIB, Associació de Dramaturgues i Dramaturgs de les Illes Balears; la Xarxa de Centres de Creació de Balears; la Xarxaprod, Xarxa d’espais de producció i creació de Catalunya; CIATRE, Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya; d’ADETCA, Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya; d’ILLESCENA, Associació d'Empreses Balears d'Arts Escèniques; així com AVETID i Xarxa Alcover.

Prèviament a la inauguració de les jornades, els representants del sector escènic treballaran i abordaran internament els continguts de les diverses taules de treball per a posteriorment compartir i exposar les conclusions i així, debatre entre els assistents sectorials durant les sessions que contempla el programa.

Programa

La inauguració de ‘Trànsit. Teatre a les Illes Balears, Catalunya i País Valencià’ es produirà el dimarts 6 de juny, a les 16:30 hores, amb una conferència a càrrec de Joanfra Rozalén i Tomás Ibáñez. Més tard, de 18 a 20 hores, tindrà lloc la taula debat ‘Circulació pública i privada’, des d’on s’analitzaran les actuals eines de circulació del teatre entre els territoris, mancances i cerca de possibles col·laboracions per a incrementar la circulació. L’exposició comptarà amb els moderadors Carles Cugat, de la Diputació de Barcelona, i Victoria Mínguez, de Teatre de l’Abast. 

La segona jornada continuarà el dimecres, a les 9:30 hores, amb la taula debat ‘Residències, circulació del talent, creació i autoria’, un encontre on es visibilitzarà les  diferents fórmules existents, així com les necessitats de les companyies, la creació i els espais. Al mateix temps es farà un mapeig de les eines disponibles per a potenciar la creació i l’autoria entre els territoris. La sessió serà conduïda per Aina Gimeno, de Maquinant Teatre i Tomás Ibáñez, de Visitants Escènica.

Les ponències es completaran, a les 12 hores, amb ‘Aliances’ on s’abordaran les col·laboracions i compromisos de futur per a fomentar la circulació entre el sector escènic balear, català i valencià. Un debat integrat per Pep Vives, director general de Promoció Cultural i Biblioteques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Pere Malondra, director gerent de l'Institut d'Estudis Baleàrics del Govern de les Illes Balears; Abel Guarinos, director general de l'Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana; Antònia Andúgar, gerent de l'Institut Ramon Llull; Josep Miquel Galvan en representació de la Xarxa Alcover i Joanfra Rozalén en representació d'AVETID.

Noticias relacionadas