Hoy es 23 de diciembre

reconeix els millors treballs d'investigació sobre els ports intel·ligents

La Universitat Jaume I convoca la primera edició dels premis Càtedra Smart Ports

11/10/2023 - 

CASTELLÓ. La Universitat Jaume I convoca la primera edició dels premis Càtedra Smart Ports, que tenen com a objectiu reconéixer la millor tesi doctoral i els millors treballs finals de màster i de grau relacionats amb el coneixement, la innovació, la investigació i la formació en l'esfera dels ports intel·ligents.

En la primera de les categories dels premis podran participar totes aquelles persones que hagen aprovat una tesi doctoral en una universitat espanyola abans del 31 de desembre de 2022. La segona i la tercera categoria se centren, respectivament, en treballs finals de màster i treballs finals de grau organitzats per una universitat espanyola i aprovats abans de l'1 d'octubre de 2023. 

En tots els casos el contingut ha d'estar relacionat amb els ports intel·ligents en qualsevol dels seus vessants, com a tecnologia, metodologia, sistemes físics, cadena logística, etc. Quant a la dotació econòmica s'han establit 3.000 euros per a la primera categoria (tesi doctoral), 2.000 euros per a la segona (TFM) i 1.000 euros per a la tercera (TFG).

Les sol·licituds hauran de presentar-se juntament amb la documentació requerida en la seu electrònica de la Universitat Jaume I, el Registre General de l'UJI o pels mitjans previstos en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. El termini per a presentar els treballs romandrà obert fins al 15 de novembre.

Un impuls definitiu per als ports intel·ligents

Actualment, el 60% de les exportacions i el 85% de les importacions al nostre país passen pels 46 ports d'interés general que, gestionats per 28 autoritats portuàries, conformen el sistema portuari estatal. Aquestes xifres suposen el 53% del comerç exterior espanyol amb la Unió Europea i el 96% amb tercers països. A més, l'activitat dels ports espanyols suposa quasi el 20% del PIB del sector del transport i el 1,1% del PIB nacional, generant unes 100.000 ocupacions directes i al voltant de 175.000 ocupacions indirectes i induïts.

Totes aquestes dades confirmen el paper estratègic que els ports exerceixen en l'economia nacional, no sols des del punt de vista del comerç internacional, sinó també com a impulsors del turisme i la indústria naval i, per tant, com a generadors d'ocupació i riquesa.

No obstant això, en un entorn canviant i cada vegada més competitiu, el sistema portuari s'enfronta al repte de ser més eficient, més sostenible i més segur. I aquest camí comporta la utilització de tecnologies avantguardistes per a passar de ser ports convencionals a convertir-se en ports intel·ligents, també coneguts com smart ports (per la seua denominació en anglés). Com destaca el director de la Càtedra Smart Ports i catedràtic de Ciències de la Computació i Intel·ligència Artificial, Francisco Toledo, "la competitivitat futura dels ports es juga ja en la lliga digital, no en la de les infraestructures".

Primera a Espanya

En aquest context i amb l'objectiu d'impulsar aquest procés, a principis de 2023, la Universitat Jaume I i l'Autoritat Portuària de Castelló (PortCastelló), amb el suport de Puertos del Estado i el Col·legi d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana, van crear la Càtedra Smart Ports, la primera d'aquestes característiques a Espanya. 

Per a contribuir a l'evolució dels ports d'interés general cap a ports intel·ligents, la Càtedra ja ha fet els primers passos per a consolidar-se com un nexe d'unió entre professionals, autoritats portuàries i altres entitats públiques, així com diverses empreses privades que ja s'han adherit a la Càtedra, entre les quals es troben Boluda Corporación Marítima, Leatransa (Grupo Térvalis), Materia, Noatum, Ocean Infraestructures Management, Portsur Castellón, Grupo Raminatrans i Simetría Grupo. 

Amb la vocació de ser un fòrum obert a tots els interessats en la matèria, tots els ens col·laboradors compten amb representació en el consell assessor de la Càtedra, que, a més, promourà la creació d'un think tank integrat per les entitats vinculades amb l'objectiu de compartir coneixements i experiències.

Noticias relacionadas

next