Hoy es 22 de diciembre

Vila-real difon a les aules l'Himne de la ciutat de José Goterris i Francisco Moreno pel Aniversari 

2/06/2024 - 

VILA-REAL. L’Himne a Vila-real, amb música de José Goterris i lletra de Francisco Moreno, ha arribat aquest curs als col·legis de Vila-real perquè els i les escolars puguen acostar-se a aquest símbol musical de la ciutat, amb motiu de la commemoració del 750é Aniversari de la Fundació de Vila-real. La iniciativa, acordada per tots els grups polítics en la comissió especial del 750é Aniversari, ha sigut desenvolupada per la Regidoria de Cultura i Tradicions, en col·laboració amb Educació. Tots dos departaments han remés als col·legis un dossier amb diversos materials perquè els alumnes puguen conéixer millor l'himne i als seus autors, que enguany seran nomenats també Fills Predilectes de la ciutat a títol pòstum.

Per a facilitar el coneixement de l'alumnat de l’Himne a Vila-real i la seua difusió a les aules, el dossier inclou: una breu ressenya històrica, les biografies de José Goterris i Francisco Moreno, la lletra de l'Himne, la reproducció de la partitura original i lletra publicades per Caixa Rural Vila-real en 1974, la gravació de l’Himne a Vila-real, interpretat per la Coral Sant Jaume, i la partitura per a cor infantil de l'adaptació de l'himne per l'Orquestra de Pols i Pua de 2005, que pertany al Fons Rafael Beltrán Moner de l'Arxiu Municipal. “Amb tot aquest material, hem volgut que els col·legis de Vila-real puguen difondre l'Himne i treballar a les aules un dels símbols més importants de Vila-real. Un símbol que, juntament ambe la bandera i l'escut, ens identifica com a poble i ens arrela a la nostra història compartida”, valora la regidora de Cultura i Tradicions, Noelia Samblás.

La iniciativa permet, al seu torn, posar en valor als autors, que seran nomenats enguany Fills Predilectes de la ciutat, amb l'acord de tots els grups. “El mestre José Goterris Sanmiguel i el poeta Francisco Moreno Gil són dues figures clau en la nostra història, dos il·lustres vila-realencs que, a través de la seua obra i en particular de l’Himne a Vila-real, ens van ajudar a enriquir i enfortir la nostra cultura, tradició i identitat”, assenyala Samblás.

L’Himne a Vila-real es va estrenar el 6 de setembre de 1910, en una actuació conjunta de la banda de música i un grup coral, coincidint amb una vetlada que l'Ajuntament de l'època va organitzar per la visita d'una comissió de l'entitat Lo Rat Penat a la ciutat en homenatge a Francesc Tàrrega, Fill Predilecte de Vila-real. El mestre José Goterris és també l'autor de la Marxa a la ciutat, l'altre símbol musical de Vila-real, que s'interpreta en finalitzar les intervencions públiques de la corporació i en actes públics d'especial solemnitat.

La difusió de l’Himne a Vila-real en els col·legis se suma a altres accions impulsades enguany amb motiu del 750é Aniversari de la Fundació de Vila-real, com la composició d'un himne propi del 750é Aniversari, amb lletra de l'escriptor Antoni Pitarch i música del mestre Alfredo Sanz

L'exposició fotogràfica Vila-real ahir, de Xavier Ferrer Chust (Casa de Polo), el diorama de Playmòbil de la Fundació de la ciutat de Diego Pérez (Gran Casino) o l'edició del llibre de Quique Una altra història de Vila-real amb humor són unes altres de les activitats en commemoració del 750é Aniversari, que s'estendrà fins a les festes fundacionals de febrer de 2025.

Noticias relacionadas

next