Hoy es 19 de diciembre

'La Vila-real del segle XIII' obri la iniciativa

Vila-real estrena una col·lecció de fons per a posar en relleu el llegat de l'Arxiu Municipal

24/02/2022 - 

CASTELLÓ. L'Ajuntament de Vila-real estrena una iniciativa de caràcter cultural i historiogràfic amb la qual pretén posar en relleu el llegat documental que es conserva en l'Arxiu Municipal: la col·lecció Fons documentals vila-realencs. En el marc de les Festes Fundacionals, el centre associat de la UNED ha acollit aquest dijous la conferència i presentació de la primera obra que iniciarà aquesta col·lecció documental. Es tracta del treball titulat La Vila-real del segle XIII, obra del president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, i de qui ha sigut durant més de 30 anys director de l'Arxiu Municipal de Vila-real, Vicent Gil.

“La col·lecció té com a objectiu recuperar el patrimoni documental que existeix sobre la nostra ciutat i gran part del qual es conserva en l'Arxiu Municipal, que constitueix un fons documental de gran riquesa que volem posar a l'abast tant dels historiadors i investigadors com del públic en general”, explica el regidor d'Arxiu i Biblioteques, Eduardo Pérez Arribas. Aquest primer llibre recull tota la documentació del segle XIII que es conserva actualment en l'Arxiu de la Corona d'Aragó (ACA), dispersa en la secció Cancelleria Real, en els registres pertanyents a Jaume I, Pere III, Alfons III i Jaume II.

L'alcalde, José Benlloch, ha subratllat l'interessant treball de recerca dut a terme per Ramon Ferrer i Vicent Gil, els qui “a partir d'aquesta documentació, han investigat els motius que va tindre Jaume I per a la fundació de Vila-real i com es va potenciar la prosperitat de la nova ciutat, superant entrebancs i atraient als primers pobladors amb la concessió de tot allò que es necessitava per a establir-se i viure en la nova localitat”.

“La concessió de la Carta Pobla el 20 de febrer del 1274 va reconéixer Vila-real com una vila del patrimoni reial. Concessions i privilegis posteriors anaren confirmant i ampliant les franqueses consignades en aquell primer estatut, al temps que s’organitza i pren cos la nostra societat. Alhora, i conseqüència lògica d’aquell procés, es va anar formant i acumulant un dret consuetudinari que portava implícita l’aposta per una legislació general que tenia en si mateixa una mateixa llei per a tots i cadascun del nostres avantpassats. Una societat de dones i homes  lliures, que van saber deixar sentir la seua veu per defendre drets i deixar sentir en totes les institucions la veu del nostre poble”, argumenten els autors del volum. 

La presentació del llibre de Ramon Ferrer i Vicent Gil comença una de les activitats del futur Institut d’Estudis Vila-realencs (IEV): la recuperació i divulgació del patrimoni documental de Vila-real per a crear una biblioteca d'investigacions i publicacions sobre la ciutat. Així ho va anunciar recentment l'alcalde durant la signatura del conveni amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, institució que col·labora en el projecte. 

En aquest sentit, el president de l'AVL, Ramon Ferrer, va recordar que l'Arxiu de Vila-real “és un dels arxius medievals més rics del país” i l'objectiu d'aquesta iniciativa en col·laboració amb l'AVL és que “cada any, al voltant del 20 de febrer, dia de la fundació de Vila-real, es publique un manual sobre els fons documentals de l'Arxiu, per a posar a l'abast de tot el món la riquesa d'aquest patrimoni que té Vila-real, i que en l'actualitat ja és present en universitats com Harvard, Oxford o Cambridge”.

Per a saber més

Noticias relacionadas

next