Vila-real negocia amb l'oposició la taxa de residus que obliga Europa: 5,5 milions de cost en 2025

14/09/2024 - 

VILA-REAL. L'Ajuntament de Vila-real avança en el compliment de la normativa europea que obliga a la implantació d'una taxa municipal de residus; un procés que l'equip de govern duu a terme de la mà dels tècnics municipals i des de la transparència i la participació dels grups polítics. Per este motiu, este divendres han tingut lloc en el consistori dues reunions de treball en les quals han intervingut l'alcalde, José Benlloch, la vicealcaldessa i regidora de Serveis Públics i Medi Ambient, Maria Fajardo, així com tècnics municipals, regidors de l'equip de govern i dels grups de PP i Vox, al costat de representants de la consultora ENT Enviroment, entitat que ha assessorat la ciutat agermanada de Vilanova i la Geltrú en la implantació d'esta taxa.

L'alcalde ha recordat que la creació d'esta taxa de residus deriva de la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular, que obliga les entitats locals a implantar-la en 2025, obligació que al seu torn ve imposada per la Directiva (UE) 2018/851 del Parlament Europeu i del Consell, de 30 de maig de 2018 i la Directiva Marc de Residus 2008/98/CE del Parlament Europeu i del Consell. 

“A partir del pròxim any, tots els ajuntaments hauran de comptar amb esta taxa específica, diferenciada i que no pot ser deficitària, per la qual cosa és imprescindible que cobrisca el cost de la gestió i tractament dels residus urbans de la localitat, que en el nostre cas està previst que en 2025 ascendisca a 5,5 milions d'euros”, explica l'alcalde. El primer edil recorda que la factura dels residus “pràcticament s'ha duplicat en els últims 5 anys, una realitat que ens posa en seriosos problemes econòmics i que evidencia la necessitat d'aplicar mesures per a garantir la sostenibilitat ambiental i la gestió econòmica dels ajuntaments”.

Per este motiu, i davant la necessitat d'aprovar com més prompte millor l'ordenança que regularà aquesta taxa, l'equip de govern ha traslladat als grups municipals tota la informació sobre el treball realitzat pels tècnics en col·laboració amb la consultora ENT Environment. 

“Des del govern local apostem sempre per la transparència i el consens, i en este cas és important anar de la mà perquè es tracta de complir amb una obligació que ens afecta a tots els ajuntaments”, ha subratllat la vicealcaldessa Maria Fajardo. “La taxa de residus no entén de colors polítics, és una obligació que ens ve imposada des de la Unió Europea i que a més persegueix avançar cap als sistemes de pagament per generació perquè pague més qui més contamina”, ha assenyalat la vicealcaldessa.

Referència: els valors cadastrals

Amb tot, “tenint en compte que ara com ara no tenim en tot el territori espanyol cap exemple d'aplicació de la taxa seguint criteris de generació, en l'ordenança hem apostat per prendre com a referència els valors cadastrals, un criteri que considerem més just que aplicar una taxa única”, afirma la vicealcaldessa. Fajardo ha incidit també en què “l'ordenança estarà oberta a futures modificacions per a anar caminant cap al model de pagament per generació”.

De moment, en el cas dels habitatges, el padró de la taxa s'ha elaborat sobre la base del padró de l'IBI. Tal com han explicat els tècnics, la base imposable s'ha calculat en funció de la superfície, ja que està demostrada la correlació entre superfície de l'habitatge i residus generats (per exemple, restes de poda i jardins), i el valor cadastral en diferents trams, amb la finalitat de respondre a criteris de capacitat econòmica. Per a atendre situacions de vulnerabilitat econòmica, es contemplen reduccions a persones o famílies en risc d'exclusió social.

En el cas dels establiments comercials, s'ha elaborat el padró de la taxa sobre la base de l'Impost d'activitats Econòmiques (IAE) i sobre la base de coeficients establits segons el tipus d'activitat, quedant un total de 47 categories comercials. Les deduccions seran del 20% a aquelles empreses que donen el seu excedent de residus a empreses d'economia social i també es podrà ajustar i anar al pagament per generació a aquelles empreses o comerços que presenten un informe auditor que certifique la generació real. Les empreses que disposen d'un tractament de residus propi estaran exemptes.

Cal recordar que l'alcalde i la vicealcaldessa, al costat de dues tècniques municipals de Medi Ambient i Intervenció, han participat també esta setmana en la reunió impulsada per l'entitat pública Reciplasa amb representants polítics i tècnics dels huit ajuntaments que formen la societat amb l'objectiu de col·laborar i posar en comú els criteris per a l'aplicació d'esta taxa de residus obligatòria a partir de 2025.


Noticias relacionadas