VILA-REAL. L'Ajuntament de Vila-real impulsa un projecte per a la recuperació de receptes tradicionals que pretén implicar els estudiants de secundària amb l'objectiu de fomentar l'alimentació saludable, conservar el patrimoni gastronòmic local i sobretot promoure l'ús del valencià entre els joves. La regidora Noelia Samblás, ha donat a conéixer aquest projecte, que es durà a terme en col·laboració amb la nutricionista Sheila Llop, i que compta amb el suport tant de la Regidoria de Normalització Lingüística, pel foment del valencià en la redacció de les receptes, com de la Regidoria de Tradicions, pel component de recuperació de plats tradicionals a través de la transmissió generacional. Amb les receptes que resulten triades s'editarà un llibre digital que es facilitarà als centres educatius i les famílies.
“L'objectiu principal d'aquesta iniciativa és la recuperació de receptes tradicionals que han passat de generació en generació i que suposen un patrimoni gastronòmic de Vila-real que no volem que es perda”, explica Samblás. Per a això, s'ha decidit implicar els centres d'educatius de secundària, ja que “l'enquesta que recentment ha realitzat la Regidoria de Joventut entre la població juvenil de Vila-real revela que aquest col·lectiu té especial interés a realitzar tallers de cuina saludable i tradicional”.
Als centres educatius interessats a participar en aquest projecte, se'ls facilitarà l'estructura de la recepta i vocabulari específic de l'àmbit culinari per a redactar-la amb els màxims de qualitat. Des de la Regidoria de Tradicions també se suggeriran receptes tradicionals locals per a motivar la participació de l'alumnat i les famílies en aquesta activitat. Per a facilitar el desenvolupament del projecte, s'assignarà una categoria de recepta a cada curs (dolços, 1r d'ESO; coques salades, 2n d'ESO; arrossos, 3r d'ESO; i plats de cullera, 4t d'ESO).
El professorat seleccionarà les millors receptes presentades, tenint en compte l'ortografia, la redacció, el lèxic i la fotografia, entre altres criteris. Es triaran quatre receptes guanyadores per cada curs, que passaran a formar part d'un llibre digital accessible per a tota la comunitat educativa per a poder compartir-lo amb les famílies, un procés que comptarà amb la col·laboració de la nutricionista Sheila Llop. La Regidoria de Normalització Lingüística es farà càrrec de l'edició del llibre digital i facilitarà l'accés lliure i gratuït a tota la comunitat educativa.