CASTELLÓ. La Marxa de la Ciutat, del mestre José Goterris, en una xicoteta caixa de música iniciava, fa més de 60 anys, les emissions locals de Ràdio Joventut a Vila-real. Aquest dimecres, l'Ajuntament de Vila-real, gràcies a la col·laboració del professor Jacinto Heredia i del director de la banda de la Unió Musical La Lira, Juanjo Peláez, recupera aquell xicotet enginy com a detall protocol·lari aquest Nadal. Una iniciativa que el consistori pretén ampliar per a oferir també la possibilitat, en un futur, d'adquirir les caixes de música com a record de la ciutat.
“Aquesta capseta de música és part el nostre patrimoni immaterial, del llegat musical de Goterris i de la prolífica història radiofònica que ha tingut sempre Vila-real”, assenyala l'alcalde, José Benlloch, qui ha presentat aquest nou detall protocol·lari juntament amb el professor Heredia i Peláez. Tots dos són els artífexs de la recuperació d'aquest artefacte per a la ciutat, a més de la locutora de Ràdio Joventut que ha facilitat la capseta original per a fer possible la seua reproducció i que prefereix mantindre's en l'anonimat.
La idea va sorgir de l'historiador Jacinto Heredia, col·laborador també en Ràdio Joventut, qui, en contacte amb la locutora que estava en possessió de la caixa original -que va conservar després de la integració de Ràdio Joventut en RNE i el desmantellament de l'emissora que se situava a la Casa dels Mundina-, va concebre la possibilitat de reproduir-la i va iniciar els contactes per a fer possible la producció de la caixa. Entre ells, al director de la banda de la Lira, qui ha fet possible la partitura de la Marxa de la Ciutat per a un sol instrument. Una empresa especialitzada d'Alemanya s'ha encarregat de produir ad hoc el mecanisme que fa possible que, en obrir la xicoteta caixa de fusta amb l'escut oficial de l'Ajuntament de Vila-real, sone la marxa que el mestre Goterris va dedicar a la seua ciutat, Vila-real.
“És un detall molt emotiu per la història que s'amaga darrere d'ell, per la dedicació i l'afecte que tant Jacinto Heredia com Juanjo Peláez han posat per a fer possible la seua recuperació i pel que representa la Marxa de la Ciutat per als vila-realencs i vila-realenques”, explica l'alcalde, qui ha agraït personalment el minuciós treball de tots dos. De moment, s'ha fet una edició limitada de les caixes de música amb la intenció de servir de detall protocol·lari de la institució municipal, encara que Benlloch es planteja també sol·licitar noves edicions i fixar un preu públic que permeta la seua adquisició com a record turístic.