L'alcalde, José Benlloch, i el president de l'AVL, el vila-realenc Ramon Ferrer renoven el conveni de col·laboració

Vila-real signa una aliança amb l'AVL per a la difusió de la història documental de la ciutat

27/01/2022 - 

VILA-REAL. L'Ajuntament de Vila-real ha signat el conveni amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua per al foment del valencià i la normalització del seu ús en tots els àmbits socials.

 L'alcalde, José Benlloch, i el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el vila-realenc Ramon Ferrer, acompanyats per la regidora de Normalització Lingüística, Noelia Samblás, han rubricat el conveni, que es renova cada quatre anys, i que contempla la col·laboració entre totes dues institucions per a posar en valor i promoure l'ús del valencià, així com acostar l'activitat cultural i investigadora de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua a Vila-real.

Benlloch ha reivindicat la relació estreta i forta de l'Ajuntament amb l'AVL, que des de 2006 està reconeguda com l'únic organisme competent en la regulació del valencià. A més, ha recordat que Vila-real és una de les primeres ciutats valencianes que va impulsar la creació d'un servei de Normalització Lingüística en 1995, que en 1999 es va convertir en una regidoria, de la mà de Pasqual Batalla. 

A partir d'enguany, amb motiu de les festes fundacionals que se celebren el mes de febrer, s'impulsaran unes jornades sobre la història, els orígens i les tradicions de Vila-real. Benlloch ha emmarcat aquest projecte en la creació del futur Institut d’Estudis Vila-realencs (IEV), que comptarà amb una secció dedicada a impulsar una biblioteca d'investigacions i publicacions sobre la ciutat.

Motius de la fundació de Vila-real

El pròxim 24 de febrer serà precisament Ramon Ferrer l'encarregat d'iniciar aquest nou projecte amb la presentació del seu últim treball de recerca sobre els motius de la fundació de Vila-real, que ha realitzat al costat de Vicent Gil, qui fora durant més de 30 anys director de l'Arxiu Municipal de Vila-real. Ferrer ha recordat que l'arxiu de Vila-real “és un dels arxius medievals més rics del país” i l'objectiu d'aquesta iniciativa en col·laboració amb l'AVL és que “cada any, al voltant del 20 de febrer, dia de la fundació de Vila-real, es publique un manual sobre els fons documentals de l'arxiu, per a posar a l'abast de tot el món la riquesa d'aquest patrimoni que té Vila-real, i que en l'actualitat ja és present en universitats com Harvard, Oxford o Cambridge”. A més de la publicació del manual, el projecte es completaria amb unes conferències d'experts relacionades amb el tema central de la investigació.

L'alcalde ha tingut unes paraules d'agraïment a Ramon Ferrer, qui és doctor en Història per la Universitat Literària de València, per la seua aportació al patrimoni documental de Vila-real a través de les diferents investigacions que ha realitzat sobre la història del municipi. 

Compromisos

A través del conveni, l'Ajuntament de Vila-real es compromet a nomenar i retolar la toponímia local en valencià; facilitar a l'AVL instal·lacions municipals per a la realització d'activitats culturals; coorganitzar jornades sobre la figura de Jaume I; oferir almenys un 50% de l'oferta cultural i formativa de l'Ajuntament en valencià; fomentar la presència del valencià en activitats esportives; fomentar els coneixements del valencià entre el personal municipal, entre altres iniciatives. Per part seua, l'AVL assumeix l'assessorament lingüístic al personal de l'Ajuntament així com a la Junta de Festes i la Comissió de Penyes; proveir de les publicacions de l'AVL a les biblioteques municipals; incloure a Vila-real en les activitats culturals de l'AVL així com en les activitats de promoció del valencià i les línies de subvenció per a fomentar la llengua

Noticias relacionadas

next