VILA-REAL. Vila-real fa nous passos per a promoure les vocacions científiques entre els joves i premiar el talent local. Amb aquest objectiu naix el certamen d'investigació científica Vilaciència, impulsat de la mà del Col·legi Santa Maria –centre que rebrà el premi 20 de Febrer 2023- amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vila-real i la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real. L'alcalde, José Benlloch, ha presentat este divendres el concurs, acompanyat pel director del col·legi Santa María, Juan Francisco Navarro, el director de la càtedra, Juan Carda, i el regidor de Ciència, Innovació i Universitats, Eduardo Pérez.
El concurs està obert als estudiants de 4t d'ESO, cicles formatius i 1r de Batxillerat de tots els centres de la ciutat, que tindran l'oportunitat de presentar els projectes d'investigació, sobre qualsevol disciplina científica o tecnològica, preparats en el centre on cursen els seus estudis, i competir per aconseguir algun dels premis.
L'alcalde ha felicitat el Col·legi Santa Maria per aquesta iniciativa i ha recordat que precisament enguany el centre rebrà el premi 20 de Febrer que atorga l'Ajuntament de Vila-real “pel seu projecte educatiu consolidat i de qualitat i per aquesta aposta tan clara que han fet per la ciència i per fomentar les vocacions científiques”. Benlloch ha recordat que “una de les coses que ens ha demostrat la pandèmia és que sense la ciència no hi ha futur, alguna cosa que des de l'Ajuntament tenim molt clar, i per això fa ja més d'una dècada apostem per aconseguir la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació”.
“A Vila-real tenim referents científics com els fills predilectes Diego Dualde i Dolores Cano Royo que hem de posar en valor i donar a conéixer”, ha dit. “També tenim la sort de comptar amb el treball i l'aportació d'institucions com la Càtedra d'Innovació Ceràmica o el Col·legi Santa Maria, i la nostra missió com a Ajuntament ha de ser unir-los i treballar tots perquè si se suma s'acaba multiplicant”. Finalment, Benlloch ha subratllat que el projecte de La nova Vila-real del segle XXI, solidària, inclusiva, d'oportunitats, sostenible i innovadora “no serà possible sense la ciència”.
El director del Col·legi Santa Maria, Juan Francisco Navarro, ha agraït el suport de l'Ajuntament i la càtedra i ha explicat que el concurs Vilaciència, que compta també amb la col·laboració de l'empresa Persones i Tecnologia, naix com una iniciativa per a implicar a tots els centres educatius de la ciutat i estendre les vocacions científiques. Es podran presentar projectes de diferents matèries científiques, que s'exposaran els dies 27 i 28 d'abril de 2023 en el marc de la III Fira de la Ciència del Col·legi Santa Maria.
Cada equip disposarà d'un estand per a mostrar les hipòtesis i conclusions del seu treball als visitants, ja que l'entrada en el centre serà lliure per a qualsevol persona interessada. Durant els dos dies de la fira, els projectes seran avaluats per un jurat qualificat que s'encarregarà d'atorgar els premis als millors treballs, que consisteixen en un primer premi de 1.000 euros, un segon de 500 euros, un tercer guardó de 300 euros i tres accèssits de 100 euros. La preinscripció per a participar està oberta fins al 24 de març en la web del Col·legi Santa Maria.
Per part seua, el director de la Càtedra d'Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, Juan Carda, ha explicat que la presentació d'aquesta primera edició de Vilaciència coincideix amb el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, que se celebra l'11 de febrer, per la qual cosa ha valorat de manera positiva aquest tipus d'iniciatives que ajuden a motivar a les joves i a despertar el seu interés per les carreres i estudis científics. En aquest sentit, ha posat en valor el llegat de les dones científiques i ha agraït a l'Ajuntament i al Col·legi Santa Maria el seu compromís pel foment de la divulgació, la innovació i la ciència.